Krewetki z zielonym pieprzem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Wyprawy po przyprawy (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Ilość osób:
- 7
Przygotowanie:
Składniki:4 – 5 łyżek oleju do smażenia
4 ząbki czosnku
kawałek imbiru (2 cm)
20 dużych surowych, nieobranych krewetek
2 łyżki zielonego pieprzu w zalewie
garść liści limonki kaffir lub skórka obrana z 1 limonki
2 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego
2 pomidory
sok z 1 limonki
garść naci kolendry
cząstki limonki do podania
Przygotowanie:
1. Czosnek obrać i pokroić na plasterki, imbir oskrobać łyżeczką i pokroić w zapałkę. Liście limonki lub skórkę pokroić w paski, pomidory w dużą kostkę. Kolendrę grubo posiekać.
2. Na dużej patelni lub w woku dobrze rozgrzać olej, wrzucić czosnek i imbir, mieszając smażyć kilka minut. Włożyć krewetki, zamieszać i smażyć minutę, wrzucić osączony z zalewy pieprz i liście limonki lub skórkę, przemieszać i smażyć dalej.
3. Gdy krewetki zaczną różowieć, wlać sos rybny, sojowy i ostrygowy, wrzucić pomidory, zamieszać, smażyć aż płyn zacznie bulgotać, a krewetki staną się zupełnie różowe.
4. Polać sokiem z limonki, posypać kolendrą, zamieszać, rozłożyć na talerze i podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Owoce morza
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W