Krewetki z zielonym pieprzem

Krewetki z zielonym pieprzem
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Wyprawy po przyprawy (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Ilość osób:
7

Przygotowanie:

Składniki:

4 – 5 łyżek oleju do smażenia
4 ząbki czosnku
kawałek imbiru (2 cm)
20 dużych surowych, nieobranych krewetek
2 łyżki zielonego pieprzu w zalewie
garść liści limonki kaffir lub skórka obrana z 1 limonki
2 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego
2 pomidory
sok z 1 limonki
garść naci kolendry
cząstki limonki do podania

Przygotowanie:

1. Czosnek obrać i pokroić na plasterki, imbir oskrobać łyżeczką i pokroić w zapałkę. Liście limonki lub skórkę pokroić w paski, pomidory w dużą kostkę. Kolendrę grubo posiekać.
2. Na dużej patelni lub w woku dobrze rozgrzać olej, wrzucić czosnek i imbir, mieszając smażyć kilka minut. Włożyć krewetki, zamieszać i smażyć minutę, wrzucić osączony z zalewy pieprz i liście limonki lub skórkę, przemieszać i smażyć dalej.
3. Gdy krewetki zaczną różowieć, wlać sos rybny, sojowy i ostrygowy, wrzucić pomidory, zamieszać, smażyć aż płyn zacznie bulgotać, a krewetki staną się zupełnie różowe.
4. Polać sokiem z limonki, posypać kolendrą, zamieszać, rozłożyć na talerze i podawać.


 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA