Krewetki w szynce parmeńskiej i sałatka koktajlowa

Krewetki w szynce parmeńskiej i sałatka koktajlowa
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Domowy kucharz 2 (odc. 18)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 12 bardzo dużych krewetek bez pancerzy (można wziąć 24 mniejszych)
  • 12 plastrów szynki parmeńskiej
  • 4 dojrzałe pomidory Roma, rozcięte na pół
  • 4 dymki
  • sok i skórka z 2 cytryn
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki chrzanu
  • 4 garście rukoli
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej grill do maksymalnej temperatury. Dopraw solą i pieprzem, a także oliwą. Połówki pomidorów i dymkę odłóż na bok. Ułóż plastry szynki na desce. Połóż krewetki na końcach plastrów i ciasno owiń. Jeśli nie masz wielkich krewetek, przekrój plastry na pół i owiń szynką mniejsze krewetki. Odłóż na bok. Gdy grill się rozgrzeje, ułóż na nim krewetki, pomidory i dymkę. Piecz aż krewetki będą gotowe, a szynka brązowa, pomidory się przypieką, a dymka ściemnieje. Posiekaj pomidory i wrzuć do ładnej miski. Dodaj sok i skórkę z cytryn, chrzan, rukolę, dobrze wymieszaj. Przybierz krewetkami i dymkami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA