Kremowa zupa z kalafiora z cheddarem i pancettą
Oceń przepis:
Przygotował:
Nadia G.
- Seria kulinarna:
- Bitchin' Kitchen (odc. 13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- 6 plastrów pancetty
- 1 posiekany w cienkie plastry por
- 6 szklanek ekologicznego bulionu z kurczaka
- 1 pokrojony na małe kawałki kalafior
- 2 pokrojone w kostkę ziemniaki
- 1 liść laurowy
- ¾ szklanki startego dojrzałego cheddara
- drobno posiekany szczypiorek
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać w garnku na średnim ogniu oliwę. Wrzucić pokrojoną w kostkę pancettę i usmażyć na chrupko.
Usmażoną pancettę wyjąć łyżką cedzakową i odłożyć, a w oliwie usmażyć pory, aż zmiękną.
Wlać do garnka bulion, dodać kalafior, ziemniaki i liść laurowy i gotować 15 - 20 minut, aż warzywa zmiękną na tyle, by można w nie było wbić widelec. Zdjąć garnek z ognia, wyłowić około szklanki kalafiora i ziemniaków i odłożyć. Zmiksować zupę blenderem, uprzednio usunąwszy z niej liść laurowy, i dodać z powrotem odłożony kalafior z ziemniakami. Dodać cheddar, doprawić solą i pieprzem, postawić na małym ogniu i mieszać trzepaczką, aż ser się roztopi. Rozlać do misek, posypać pancettą i szczypiorkiem.
Usmażoną pancettę wyjąć łyżką cedzakową i odłożyć, a w oliwie usmażyć pory, aż zmiękną.
Wlać do garnka bulion, dodać kalafior, ziemniaki i liść laurowy i gotować 15 - 20 minut, aż warzywa zmiękną na tyle, by można w nie było wbić widelec. Zdjąć garnek z ognia, wyłowić około szklanki kalafiora i ziemniaków i odłożyć. Zmiksować zupę blenderem, uprzednio usunąwszy z niej liść laurowy, i dodać z powrotem odłożony kalafior z ziemniakami. Dodać cheddar, doprawić solą i pieprzem, postawić na małym ogniu i mieszać trzepaczką, aż ser się roztopi. Rozlać do misek, posypać pancettą i szczypiorkiem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zupy
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W