Krem piankowy do ptysiów

Krem piankowy do ptysiów
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 5.00

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 4 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty

Składniki:

  • 250 g cukru pudru
  • 75 ml wody
  • 4 białka o temperaturze pokojowej
  • 3 łyżki kwaskowatego dżemu, z porzeczek lub podobny przetarty przez sitko

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W rondelku rozpuszczamy cukier w wodzie i podgrzewamy na małym ogniu, aż osiągnie temperaturę ok. 120°C, najlepiej sprawdzić to zanurzając łyżkę z syropem w miseczce z zimną wodą, jeśli się szybko scala i po dotknięciu palcami tworzy miękką kulkę to znaczy, że jest gotowy.
W trakcie podgrzewania syropu ubijamy białka. Gdy będą już puszyste (ale jeszcze nie całkiem sztywne), wlewamy do nich spokojnym strumieniem gotowy syrop, cały czas ubijając pianę na średnich obrotach miksera. Ubijamy je do momentu, aż piana stanie się zupełnie zimna. Pod koniec dodajemy dżem, jeszcze chwilę ubijamy, a następnie gotową pianę szczelnie przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA