Keksowy tort urodzinowy
Oceń przepis:
Przygotował:
Si King
- Seria kulinarna:
- Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc.6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- 170 g koryntek
- 220 g sułtanek
- 220 g rodzynek
- 170 g kandyzowanych wisienek
- 110 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 110 g migdałów
- skórka z ¼ cytryny
- 400 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 340 g masła
- 340 g cukru
- 6 dużych jajek
- kieliszek brandy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Utrzeć masło z cukrem. Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku, a następnie stopniowo dosypywać mąkę. Dodać bakalie, wymieszać. Dodać przyprawę piernikową, cynamon, skórkę z cytryny i migdały, wymieszać. Wlać brandy. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dolać trochę soku pomarańczowego i jeszcze odrobinę brandy. Przełożyć ciasto do tortownicy, wysłanej pergaminem, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni Celsjusza. Piec około 4 godz. Tort udekorować gotową masą cukrową.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W