Keksowy tort urodzinowy

Keksowy tort urodzinowy
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Si King

Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • 170 g koryntek
  • 220 g sułtanek
  • 220 g rodzynek
  • 170 g kandyzowanych wisienek
  • 110 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 110 g migdałów
  • skórka z ¼ cytryny
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 340 g masła
  • 340 g cukru
  • 6 dużych jajek
  • kieliszek brandy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Utrzeć masło z cukrem. Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku, a następnie stopniowo dosypywać mąkę. Dodać bakalie, wymieszać. Dodać przyprawę piernikową, cynamon, skórkę z cytryny i migdały, wymieszać. Wlać brandy. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dolać trochę soku pomarańczowego i jeszcze odrobinę brandy. Przełożyć ciasto do tortownicy, wysłanej pergaminem, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni Celsjusza. Piec około 4 godz. Tort udekorować gotową masą cukrową.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA