Kambodżańska sałatka z wołowiną
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Rick Stein na Dalekim Wschodzie (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia kambodżańska
Przygotowanie:
Składniki sałatki:
250 g wołowiny (rumsztyk, rostbef lub polędwica)
1 główka sałaty lodowej albo rzymskiej, podzielona na liście
1 pomidor, pokrojony w cienkie plasterki
1 szalotka, pokrojona w piórka
50 g orzechów arachidowych, prażonych i posiekanych
garść kiełków fasoli mung
Składniki dressingu:
1 czerwone chilli, grubo posiekane
2 gałązki trawy cytrynowej
sok z ½ limonki
1 łyżka cukru palmowego (można go zastąpić złocistym, miałkim albo brązowym cukrem)
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka pasty krewetkowej
woda do rozcieńczenia pasty
Do podania:
garść posiekanych świeżych ziół: mięty, bazylii i kolendry
Przygotowanie:
Odetnij tłuszcz z porcji wołowiny. Pokrój w paski o długości 2,5 cm i wrzuć do miski. Dodaj pozostałe składniki sałatki, wymieszaj.
Przygotuj sos:
Drobno posiekaj trawę cytrynową, rozprowadź wodą pastę krewetkową, wrzuć wszystkie składniki do miseczki i wymieszaj. Polej dressingiem sałatkę, dosyp posiekane zioła, wymieszaj i podawaj.
Opracowano na podstawie „Rick Stein na Dalekim Wschodzie”, odc. 1
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki, sałaty i surówki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W