Idealne steki
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Pyszne weekendy Billa (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 4 kawałki polędwicy wołowej
- grube na 2,5 cm
- 2 łyżki oliwy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Godzinę przed gotowaniem wyjmij mięso z lodówki i pozwól, by osiągnęło temperaturę pokojową. Czas smażenia podany w przepisie będzie dzięki temu bardziej adekwatny.
Posmaruj steki oliwą i obficie dopraw solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Umieść patelnię na dużym ogniu i rozgrzewaj 2 minuty. Smaż steki 2 minuty z każdej strony. Będą krwiste. Jeśli wolisz średnio krwiste, smaż jeszcze 1-2 minuty z każdej strony. Jeśli zaś chcesz otrzymać steki dobrze wysmażone – jeszcze 2-3 minuty z każdej strony. Zdejmij steki z patelni i odstaw w ciepłe miejsce, by 5 minut odpoczywały.
Posmaruj steki oliwą i obficie dopraw solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Umieść patelnię na dużym ogniu i rozgrzewaj 2 minuty. Smaż steki 2 minuty z każdej strony. Będą krwiste. Jeśli wolisz średnio krwiste, smaż jeszcze 1-2 minuty z każdej strony. Jeśli zaś chcesz otrzymać steki dobrze wysmażone – jeszcze 2-3 minuty z każdej strony. Zdejmij steki z patelni i odstaw w ciepłe miejsce, by 5 minut odpoczywały.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W