Herbaciane gruszki z imbirem i cytryną

Herbaciane gruszki z imbirem i cytryną
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 3 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 2 szklanki wody
  • ½ litra zielonej herbaty
  • skórka z 2 cytryn obrana obieraczką (bez białej gorzkiej warstwy) i wyciśnięty sok
  • kawałek świeżego imbiru dł. 5 cm
  • obrany i pokrojony w talarki
  • 1½ szklanki cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 4 twarde niewielkie gruszki
  • obrane
  • przekrojone na pół
  • bez gniazd nasiennych

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zagrzej wodę w dużym rondlu, dolej herbatę i sok z cytryny, dodaj skórkę oraz imbir oraz cukier i miód. Włóż połówki gruszek do płynu. Przykryj powierzchnię pergaminem (po to, by wrzątek opływał delikatnie całe owoce – inaczej nie będą całkowicie zanurzone) i poszetuj (gotuj w gorącej, ale nie wrzącej wodzie) przez 5 minut. Zdejmij rondel z ognia i zostaw gruszki pod przykryciem, aż ostygną. Wyjmij owoce z garnka, przecedź płyn i zredukuj go do konsystencji syropu. Podawaj połówki gruszek w pucharkach, polane syropem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA