Herbaciane gruszki z imbirem i cytryną
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość 3 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 2 szklanki wody
- ½ litra zielonej herbaty
- skórka z 2 cytryn obrana obieraczką (bez białej gorzkiej warstwy) i wyciśnięty sok
- kawałek świeżego imbiru dł. 5 cm
- obrany i pokrojony w talarki
- 1½ szklanki cukru
- 3 łyżki miodu
- 4 twarde niewielkie gruszki
- obrane
- przekrojone na pół
- bez gniazd nasiennych
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zagrzej wodę w dużym rondlu, dolej herbatę i sok z cytryny, dodaj skórkę oraz imbir oraz cukier i miód. Włóż połówki gruszek do płynu. Przykryj powierzchnię pergaminem (po to, by wrzątek opływał delikatnie całe owoce – inaczej nie będą całkowicie zanurzone) i poszetuj (gotuj w gorącej, ale nie wrzącej wodzie) przez 5 minut. Zdejmij rondel z ognia i zostaw gruszki pod przykryciem, aż ostygną. Wyjmij owoce z garnka, przecedź płyn i zredukuj go do konsystencji syropu. Podawaj połówki gruszek w pucharkach, polane syropem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W