Gulasz z wołowiny i pieczarek
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Coxon gotuje dla afrykańskich królów (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Przygotowanie:
Składniki:
1 kg wołowiny (rozbratel) bez kości, pokrojonej w kostkę
175 g suszonych prawdziwków moczonych przez 30 min w 750 ml letniej wodzie albo 450 g świeżych prawdziwków
70 g boczku
25 g masła lub oliwy
1 średnia cebula, drobno posiekana
2 duże, rozgniecione ząbki czosnku
1 duża łyżeczka świeżych liści szałwii
¼ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
½ łyżki mąki
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
150 ml słodkiej sherry albo marsali
4 pomidory
750 ml płynu z moczenia prawdziwków
sok z ½ cytryny
1 łyżka stołowa posiekanej natki
250 ml czerwonego wina
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Rozgrzej kociołek nad ogniem (albo rondel na kuchni), wrzuć masło albo wlej olej. Dopraw mięso solą i pieprzem. Wrzuć do kociołka. Dodaj boczek i podsmaż na brązowo na małym ogniu. Dodaj cebulę, smaż na umiarkowanym ogniu przez 2-3 minuty. Dorzuć czosnek. Starannie wymieszaj. Posyp mąką, wymieszaj, smaż przez 2-3 minuty, aż mąka wchłonie tłuszcz. Dodaj szałwię, gałkę muszkatołową i prawdziwki, wymieszaj. Dolej wszystkie płyny poza sokiem z cytryny. Następnie dorzuć pomidory. Doprowadź do wrzenia, duś na małym ogniu przez 1,5-2 godzin, aż mięso będzie miękkie. Odkryj, wsyp natkę, wlej sok z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Opracowano na podstawie „Coxon gotuje dla afrykańskich królów”, odc. 3
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W