Gotowany łosoś na zimno z bazyliowym sosem mousseline
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Ilość osób:
- 8
Przygotowanie:
Sos mousseline
1/3 szklanki majonezu
½ szklanki posiekanej świeżej bazylii
¼ szklanki drobno posiekanej dymki
2/3 szklanki śmietany kremówki
1 łyżka świeżego soku z cytryny
sól i pieprz
Łosoś z wody
2 szklanki wytrawnego białego wina
2 szklanki wody
2 cytryny, pokrojone w plasterki
1 średnia cebula, pokrojona w plasterki
2 gałązki świeżego oregano lub koperku
8 filetów z łososia (po 150 g), ze skórą, bez ości
sól i pieprz
½ szklanki pokrojonej w drobną kostkę czerwonej papryki
Przygotowanie
Przygotuj sos mousseline: zmiksuj pulsacyjnie majonez z bazylią i dymką w malakserze i przełóż do miski. W oddzielnej misce, ubij kremówkę na sztywno i wymieszaj z sokiem z cytryny. Delikatnie połącz z majonezem i dopraw do smaku. Wstaw do lodówki przed podaniem (sos mousseline można zrobić do 6 godzin wcześniej). Rozgrzej piekarnik do 135°C. Do szerokiego rondla wlej wino, wodę, dodaj plasterki cytryny i cebuli oraz oregano lub koperek i doprowadź do wrzenia na niewielkim ogniu. Zgaś płomień i ułóż w rondlu filety z łososia tak, żeby były przykryte płynem. Przykryj rondel i wstaw do piekarnika. Piecz 15-20 min. Po 15 min. pieczenia sprawdź temperaturę i konsystencję ryby. Mięso łososia powinno osiągnąć 63°C i delikatnie rozchodzić się przy naciśnięciu. Wyjmij ostrożnie gotowe filety z sosu łyżką durszlakową i przełóż na talerz. Lekko dopraw, odstaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki. Przed podaniem zdejmij z filetów skórę i rozłóż na półmisku albo talerzach. Przybierz sosem mousseline i posyp pokrojoną czerwoną papryką. Podawaj na zimno.
© Anna Olson
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W