Gotowany łosoś na zimno z bazyliowym sosem mousseline

Gotowany łosoś na zimno z bazyliowym sosem mousseline
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Ilość osób:
8

Przygotowanie:


Sos mousseline
1/3 szklanki majonezu
½ szklanki posiekanej świeżej bazylii
¼ szklanki drobno posiekanej dymki
2/3 szklanki śmietany kremówki
1 łyżka świeżego soku z cytryny
sól i pieprz

Łosoś z wody
2 szklanki wytrawnego białego wina
2 szklanki wody
2 cytryny, pokrojone w plasterki
1 średnia cebula, pokrojona w plasterki
2 gałązki świeżego oregano lub koperku
8 filetów z łososia (po 150 g), ze skórą, bez ości
sól i pieprz
½ szklanki pokrojonej w drobną kostkę czerwonej papryki

Przygotowanie
Przygotuj sos mousseline: zmiksuj pulsacyjnie majonez z bazylią i dymką w malakserze i przełóż do miski. W oddzielnej misce, ubij kremówkę na sztywno i wymieszaj z sokiem z cytryny. Delikatnie połącz z majonezem i dopraw do smaku. Wstaw do lodówki przed podaniem (sos mousseline można zrobić do 6 godzin wcześniej). Rozgrzej piekarnik do 135°C. Do szerokiego rondla wlej wino, wodę, dodaj plasterki cytryny i cebuli oraz oregano lub koperek i doprowadź do wrzenia na niewielkim ogniu. Zgaś płomień i ułóż w rondlu filety z łososia tak, żeby były przykryte płynem. Przykryj rondel i wstaw do piekarnika. Piecz 15-20 min. Po 15 min. pieczenia sprawdź temperaturę i konsystencję ryby. Mięso łososia powinno osiągnąć 63°C i delikatnie rozchodzić się przy naciśnięciu. Wyjmij ostrożnie gotowe filety z sosu łyżką durszlakową i przełóż na talerz. Lekko dopraw, odstaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki. Przed podaniem zdejmij z filetów skórę i rozłóż na półmisku albo talerzach. Przybierz sosem mousseline i posyp pokrojoną czerwoną papryką. Podawaj na zimno.

© Anna Olson



 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA