Gofry z kurczakiem i sosem śmietankowo-musztardowym

Gofry z kurczakiem i sosem śmietankowo-musztardowym
Oceń przepis:
31 ocen Średnia ocena: 3.40
Seria kulinarna:
Kurs gotowania Donny Dooher (odc.25)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
6

Przygotowanie:

Gofry
1 szklanka (250 ml) mąki zwykłej
1 szklanka (250 ml) mąki razowej
2 łyżki stołowe (30 ml) cukru pudru
4 łyżeczki (20 ml) musztardy w proszku
1 łyżeczka (5 ml) proszku do pieczenia
1 łyżeczka (5 ml) sody oczyszczonej
1 łyżeczka (5 ml) gruboziarnistej soli
2 szklanki (500 ml) maślanki
½ szklanki (125 ml) roztopionego, niesolonego masła
2 jajka
1 łyżka stołowa (15 ml) posiekanego tymianku

Przygotowanie
Przesiać razem obie mąki, cukier, musztardę, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce połączyć maślankę, masło i jajka. Wlać płynne składniki do sypkich, dodać tymianek i wymieszać. Wlewać ciasto do gofrownicy, piec, aż będą złociste. Po zamknięciu formy – obcinać nożem wystające z gofrownicy ciasto. Na wierzchu upieczonych gofrów układać upieczonego kurczaka, polewać sosem i podawać na gorąco.


Pieczony kurczak
8 piersi z kurczaka (ze skórą)
4 łyżki stołowe (60 ml) klarowanego masła
gruboziarnista sól
świeżo mielony pieprz

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Rozgrzać na dużym ogniu żaroodporną patelnię. Posmarować piersi kurczaka masłem, przyprawić solą i pieprzem. Układać je skórą ku dołowi, smażyć 3 – 4 min., aż skórka będzie złocista i chrupiąca. Obrócić mięso i smażyć kolejną minutę. Przełożyć z powrotem skórą w dół i wstawić wraz z patelnią do piekarnika. Piec 10 – 12 min., aż soki będą klarowne. Wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka minut, by mięso „odpoczęło”. Każdą pierś pokroić ukośnie na 3 części.


Sos śmietankowo-musztardowy
4 szklanki (1 l) kremówki
1 łyżka stołowa (15 ml) posiekanego tymianku
1 ½ łyżki stołowej (22 ml) musztardy Dijon
1 łyżka stołowa (15 ml) gruboziarnistej musztardy Dijon
szczypta gruboziarnistej soli

Przygotowanie
W stalowym rondlu gotować śmietanę tymiankiem, aż połowa odparuje. Zestawić z ognie i wymieszać z musztardą i solą. Podawać na gorąco. Można przechowywać kilka dni w lodówce, w szczelnym pojemniku. Rozgrzewać, mieszając.

© Donna Dooher

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA