Gofry z kurczakiem i sosem śmietankowo-musztardowym
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kurs gotowania Donny Dooher (odc.25)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 6
Przygotowanie:
Gofry1 szklanka (250 ml) mąki zwykłej
1 szklanka (250 ml) mąki razowej
2 łyżki stołowe (30 ml) cukru pudru
4 łyżeczki (20 ml) musztardy w proszku
1 łyżeczka (5 ml) proszku do pieczenia
1 łyżeczka (5 ml) sody oczyszczonej
1 łyżeczka (5 ml) gruboziarnistej soli
2 szklanki (500 ml) maślanki
½ szklanki (125 ml) roztopionego, niesolonego masła
2 jajka
1 łyżka stołowa (15 ml) posiekanego tymianku
Przygotowanie
Przesiać razem obie mąki, cukier, musztardę, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce połączyć maślankę, masło i jajka. Wlać płynne składniki do sypkich, dodać tymianek i wymieszać. Wlewać ciasto do gofrownicy, piec, aż będą złociste. Po zamknięciu formy – obcinać nożem wystające z gofrownicy ciasto. Na wierzchu upieczonych gofrów układać upieczonego kurczaka, polewać sosem i podawać na gorąco.
Pieczony kurczak
8 piersi z kurczaka (ze skórą)
4 łyżki stołowe (60 ml) klarowanego masła
gruboziarnista sól
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Rozgrzać na dużym ogniu żaroodporną patelnię. Posmarować piersi kurczaka masłem, przyprawić solą i pieprzem. Układać je skórą ku dołowi, smażyć 3 – 4 min., aż skórka będzie złocista i chrupiąca. Obrócić mięso i smażyć kolejną minutę. Przełożyć z powrotem skórą w dół i wstawić wraz z patelnią do piekarnika. Piec 10 – 12 min., aż soki będą klarowne. Wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka minut, by mięso „odpoczęło”. Każdą pierś pokroić ukośnie na 3 części.
Sos śmietankowo-musztardowy
4 szklanki (1 l) kremówki
1 łyżka stołowa (15 ml) posiekanego tymianku
1 ½ łyżki stołowej (22 ml) musztardy Dijon
1 łyżka stołowa (15 ml) gruboziarnistej musztardy Dijon
szczypta gruboziarnistej soli
Przygotowanie
W stalowym rondlu gotować śmietanę tymiankiem, aż połowa odparuje. Zestawić z ognie i wymieszać z musztardą i solą. Podawać na gorąco. Można przechowywać kilka dni w lodówce, w szczelnym pojemniku. Rozgrzewać, mieszając.
© Donna Dooher
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W