Duszone pory i selery naciowe, podane na zimno z winegretem

Duszone pory i selery naciowe, podane na zimno z winegretem
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Ricardo Larrivee

Seria kulinarna:
Ricardo i przyjaciele (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 6 małych lub średnich porów
  • 3 gałązki selera naciowego pokrojone w kawałki
  • 310 ml wywaru drobiowego
  • 1 gałązka świeżego tymianku
  • 1 liść laurowy
  • 1 goździk
  • 75 ml octu z cydru
  • 1 żółtko
  • 1,5 łyżeczki musztardy dijon
  • 75 ml oliwy
  • sól i pieprz
  • 1 zielone jabłko przecięte na pół i poszatkowane

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ustaw kratkę na środku piekarnika. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Odetnij ciemnozieloną część porów. Białą i jasnozieloną przedziel na pół. Na blasze ułóż selery i pory. Dolej wywar, dodaj tymianek, liść laurowy, goździk. Dosyp sól i pieprz. Przykry folią aluminiową. Piecz przez 30 minut. Wyjmij selery, odłóż na bok. Piecz przez 10 minut. Wyjmij pory i schłódź. Przecedź wywar przez sito. W rondelku odparuj 75 ml wywaru, aż zostaną trzy łyżki stołowe. Schłódź. W misce utrzyj trzepaczką wywar, żółtko i musztardę. Wlewaj oliwę cienkim strumieniem, cały czas ucierając. Dopraw solą i pieprzem. Ułóż jabłka i warzywa na półmisku, polej winegretem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA