Duszone pory i selery naciowe, podane na zimno z winegretem
Oceń przepis:
Przygotował:
Ricardo Larrivee
- Seria kulinarna:
- Ricardo i przyjaciele (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 6 małych lub średnich porów
- 3 gałązki selera naciowego pokrojone w kawałki
- 310 ml wywaru drobiowego
- 1 gałązka świeżego tymianku
- 1 liść laurowy
- 1 goździk
- 75 ml octu z cydru
- 1 żółtko
- 1,5 łyżeczki musztardy dijon
- 75 ml oliwy
- sól i pieprz
- 1 zielone jabłko przecięte na pół i poszatkowane
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ustaw kratkę na środku piekarnika. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Odetnij ciemnozieloną część porów. Białą i jasnozieloną przedziel na pół. Na blasze ułóż selery i pory. Dolej wywar, dodaj tymianek, liść laurowy, goździk. Dosyp sól i pieprz. Przykry folią aluminiową. Piecz przez 30 minut. Wyjmij selery, odłóż na bok. Piecz przez 10 minut. Wyjmij pory i schłódź. Przecedź wywar przez sito. W rondelku odparuj 75 ml wywaru, aż zostaną trzy łyżki stołowe. Schłódź. W misce utrzyj trzepaczką wywar, żółtko i musztardę. Wlewaj oliwę cienkim strumieniem, cały czas ucierając. Dopraw solą i pieprzem. Ułóż jabłka i warzywa na półmisku, polej winegretem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki, sałaty i surówki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W