Deser słodki finish - Katarzyna Zadrożna
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Warsztaty smaku kuchni+: Łakocie z Bożeną Sikoń
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
Przygotowanie:
Spód herbatnikowy:
125 g herbatników
50 g masła
Prażynka:
75 g mlecznej czekolady
85 g pasty orzechowej
55 g prażynki
Mus truskawkowy:
szklanka truskawek (można dodać więcej)
250 ml śmietanki 36%
80 g cukru pudru
6 g żelatyny
Mus miętowy:
250 g mleka
125 g cukru
4 żółtka
pół laska wanilii
1 pęczek świeżej mięty
30 ml likieru miętowego (zielonego)
250 g śmietanki 36 %
8 g żelatyny w płatkach
Do dekoracji:
kilka truskawek
sos truskawkowy
Przygotowanie:
Spód herbatnikowy: Rozkruszone na pył herbatniki połączyć z rozpuszczonym masłem.
Prażynka: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Połączyć z pastą orzechową i prażynką.
Mus truskawkowy: Truskawki zmiksować za pomocą blendera. Kilka łyżeczek odłożyć do dekoracji. Śmietankę ubić na sztywno. Zmiksowane truskawki połączyć ze śmietaną i z rozpuszczoną żelatyną.
Mus miętowy: Do miski wlać mleko, dodać cukier, żółtka, przekrojoną laskę wanilii, świeżą miętę. Ustawić na garnku z gorącą wodą i zagęścić do tzw. „próby róży”. Następnie przecedzić i odstawić do ostygnięcia. Wystudzony krem połączyć z likierem miętowym i rozpuszczoną żelatyną, a na koniec delikatnie wymieszać z ubitą śmietanką.
Składanie deseru:
Deser można podać w wysokim kieliszku bądź złożyć w małych metalowych foremkach (wysokość 5 cm. Na spód deseru wyłożyć masę z herbatników i masła. Następnie wyłożyć warstwę prażynki. Na prażynkę szprycować mus miętowy, następnie mus truskawkowy. Wstawić do lodówki do
schłodzenia i zgęstnienia musów. Udekorować sosem truskawkowym, świeżymi truskawkami i czekoladowymi dekorami (np. listkami).
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W