Deser czekoladowy z kwiatem solnym*
Oceń przepis:
Przygotował:
Nadia G.
- Seria kulinarna:
- Bitchin' Kitchen (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 1½ szklanki śmietany kremówki
- ½ szklanki mleka
- 90 g czekolady deserowej
- drobno posiekanej
- 6 żółtek
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- szczypta pieprzu kajeńskiego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 150 stopni C. Zagotuj na małym ogniu kremówkę z mlekiem i zdejmij naczynie z ognia. Dodaj czekoladę i wymieszaj starannie trzepaczką. W misce utrzyj żółtka z cukrem i pieprzem kajeńskim. Powoli połącz, dodając po łyżce czekoladowej mieszaniny i mieszając. Ważne, żeby robić to bez pośpiechu – jeśli do żółtek wleje się za dużo gorącego płynu, zrobi się czekoladowa jajecznica. Nałóż czekoladowy deser do filiżanek do espresso (125 ml) i przykryj folią aluminiową. Nakłuj folię w kilku miejscach, żeby para mogła uchodzić i wstaw naczynia do garnka. Napełnij garnek wodą do połowy wysokości naczyń z czekoladą i wstaw do piekarnika na 35 min. Wyjmij filiżanki z wrzątku, odstaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki na 3 godz. Przed podaniem oprósz porcje kwiatem solnym.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W