Czekoladowe eklerki
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kurs gotowania Donny Dooher (odc.14)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Przygotowanie:
Ilość na 18 sztuk
Ciasto na eklerki
2 łyżki stołowe (30 ml) kakao
1 szklanka (250 ml) mąki
1 szklanka (250 ml) wody
125 g niesolonego masła
2 łyżki stołowe (30 ml) cukru
¼ łyżeczki (1 ml) soli
4 jajka
36 dużych pianek
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C. Trzykrotnie przesiać mąkę z kakao. Odstawić. W dwulitrowym rondlu z grubym dniem zagotować na dużym ogniu wodę z masłem, cukrem i solą. Zestawić z ognia. Wsypać na raz mąkę z kakao i mieszać drewnianą łyżką, aż do wyrobienia ciasta. Postawić na średnim ogniu i ubijać 2 minuty, aż na dnie uformuje się cienka warstewka. Uważać, by się nie przypaliło.
Przełożyć ciasto do malaksera. Ubijać, dodając po kolei jajka. Oczyścić ścianki miski i ubijać jeszcze 4 minuty. Napełnić ciastem rękaw cukierniczy z końcówką z dużą gwiazdą. Wyciskać 8 – 10 cm wałki na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia. Piec 10 minut, obniżyć temperaturę do 160 stopni C i piec jeszcze 15 minut. Wyłączyć piekarnik, eklerki wyjąć, przekłuć patyczkiem do szaszłyków i ponownie wstawić do piekarnika na 10 min przy uchylonych drzwiczkach. Zostawić eklerki do wyschnięcia.
Eklerki przekroić wzdłuż nożem-piłą. Spody umieścić na blasze, do każdego włożyć po 3 pianki. Zapiec pod grillem, aż się lekko zrumienią – pilnować, by się nie przypaliły. Wyjąć z piekarnika, przykryć górnymi połówkami i polać sosem.
Sos czekoladowy
280 g drobno posiekanej ciemnej czekolady
1 szklanka (250 ml) kremówki
Przygotowanie
Wrzucić czekoladę do stalowej miski. W małym rondelku doprowadzić kremówkę niemal do wrzenia.
Wlać do czekolady i odczekać 1 minutę. Ubijać, aż sos będzie gładki i lśniący.
@ Donna Dooher
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W