Crème caramel

Crème caramel
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 4.50

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
James Martin: francuska przygoda (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 225 g cukru
  • 425 ml tłustej śmietanki
  • 1 laska wanilii
  • 4 średniej wielkości jajka
  • 200 g złotych rodzynek sułtanek
  • 40 ml koniaku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni
  2. 175 g cukru zagotować z rondelku z trzema łyżkami wody. Gotować 2-3 minuty aż powstanie karmel. Przelać na dno foremek.
  3. Śmietankę zagotować z wanilią i gotować na małym ogniu.
  4. Jajka ubić z resztą cukru, dodać śmietankę. Przecedzić, przelać do foremek. Foremki ustawić na blasze wyłożonej papierowym ręcznikiem. Wlać gorącą wodę do połowy wysokości. Piec 15-20 minut.
  5. Połowę rodzynek namoczyć w koniaku. Najlepiej przez noc, a przynajmniej przez pół godziny. Resztę gotować przez 10 minut w syropie. Odcedzić, zmiksować z kawałkiem masła na gładką masę.
  6. Foremki zanurzać w gorącej wozie, żeby karmel puścić. Wyłożyć na talerz, ozdobić rodzynkami z koniaku i masą rodzynkową.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA