Crème caramel
Oceń przepis:
Przygotował:
James Martin
- Seria kulinarna:
- James Martin: francuska przygoda (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 225 g cukru
- 425 ml tłustej śmietanki
- 1 laska wanilii
- 4 średniej wielkości jajka
- 200 g złotych rodzynek sułtanek
- 40 ml koniaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni
- 175 g cukru zagotować z rondelku z trzema łyżkami wody. Gotować 2-3 minuty aż powstanie karmel. Przelać na dno foremek.
- Śmietankę zagotować z wanilią i gotować na małym ogniu.
- Jajka ubić z resztą cukru, dodać śmietankę. Przecedzić, przelać do foremek. Foremki ustawić na blasze wyłożonej papierowym ręcznikiem. Wlać gorącą wodę do połowy wysokości. Piec 15-20 minut.
- Połowę rodzynek namoczyć w koniaku. Najlepiej przez noc, a przynajmniej przez pół godziny. Resztę gotować przez 10 minut w syropie. Odcedzić, zmiksować z kawałkiem masła na gładką masę.
- Foremki zanurzać w gorącej wozie, żeby karmel puścić. Wyłożyć na talerz, ozdobić rodzynkami z koniaku i masą rodzynkową.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W