Ciasto z oliwą
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz 2 (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Ilość osób:
- 8
Składniki:
- 4 jaja
- 220 g cukru
- 360 ml mleka
- 120 ml oliwy
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
- 2 łyżki drobno posiekanych liści rozmarynu
- 190 g mąki
- 115 g mąki kukurydzianej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 175°C. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmaruj oliwą, wysyp mąką, pozbywając się jej nadmiaru. Utrzyj jaja, cukier, mleko, oliwę, wanilię i rozmaryn. W drugiej misce wymieszaj oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Dodaj suche składniki do mokrych, wymieszaj, ciasto przelej do foremki. Piecz przez godzinę i 20 minut. Wystudź i podawaj z bitą śmietaną bazyliową albo ulubionym kremem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W