Ciasto „blondynka” czyli brownie bez czekolady
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz 2 (odc. 18)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- 113,5 g masła
- 100 g brązowego cukru
- 2 jaja
- 2 łyżki ekstraktu wanilii
- 110 g mąki
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- 140 g pinioli
- 140 g kostek albo groszków toffi (gotowych)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 175°C. Roztop masło w rondelku. Podgrzewaj, obracając delikatnie rondelkiem, aż pojawi się piana i para wodna. Obracaj, aż białe drobinki zaczną brązowieć i powstanie złocista warstwa pod masłem. Gdy będzie złocistobrązowa, przelej do żaroodpornej miski. Dosyp cukier, wbij jaja, wlej ekstrakt wanilii. W drugiej misce wymieszaj suche składniki. Dodaj do wilgotnych i ucieraj, aż powstanie gładkie ciasto. Dorzuć orzechy i toffi. Przelej do przygotowanej foremki. Piecz przez 45 minut. Pozostaw na parę minut do ostygnięcia i pokrój w kwadraty.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W