Burger w bułce i na sałacie
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Kucharskiego pomysł na kuchnię (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 300 g mielonego mięsa wołowego (najlepiej antrykot wymieszany ze szpondrem)
- sól
- pieprz
- 2 plastry sera cheddar
- olej do smażenia
- 1 bułka do burgerów
- główka sałaty rzymskiej
- 1 dojrzałe awokado
- oliwa z oliwek
- papryczka chili
- pomidor
- mała cebula
- sok z limonki
- kmin rzymski
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Umyć sałatę i podzielić na liście. Awokado przekroić na połowę, wyjąć pestkę i łyżką wybrać miąższ. Rozdrobić go widelcem. Dodać posiekaną cebulę i papryczkę. Dodać oliwę z oliwek i sok z limonki. Doprawić solą, pieprzem i kminem rzymskim.
Wołowinę przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i uformować dwa płaskie kotlety.
Na suchej patelni podpiec przekrojoną na połowę bułkę. Następnie rozgrzać kilka łyżek oleju i usmażyć na tym burgery z każdej strony po 2-3 minuty.
Na jeden burger minutę przez zdjęciem z patelni nałożyć dwa plasterki sera.
Na spód bułki ułożyć liść sałaty, na niej mięso z rozpuszczonym serem, u góry nałożyć sos z awokado.
Drugi burger podać z pozostałą sałatą i sosem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź