Burger w bułce i na sałacie

Burger w bułce i na sałacie
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Kucharskiego pomysł na kuchnię (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 300 g mielonego mięsa wołowego (najlepiej antrykot wymieszany ze szpondrem)
  • sól
  • pieprz
  • 2 plastry sera cheddar
  • olej do smażenia
  • 1 bułka do burgerów
  • główka sałaty rzymskiej
  • 1 dojrzałe awokado
  • oliwa z oliwek
  • papryczka chili
  • pomidor
  • mała cebula
  • sok z limonki
  • kmin rzymski

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Umyć sałatę i podzielić na liście. Awokado przekroić na połowę, wyjąć pestkę i łyżką wybrać miąższ. Rozdrobić go widelcem. Dodać posiekaną cebulę i papryczkę. Dodać oliwę z oliwek i sok z limonki. Doprawić solą, pieprzem i kminem rzymskim.


Wołowinę przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i uformować dwa płaskie kotlety.


Na suchej patelni podpiec przekrojoną na połowę bułkę. Następnie rozgrzać kilka łyżek oleju i usmażyć na tym burgery z każdej strony po 2-3 minuty.


Na jeden burger minutę przez zdjęciem z patelni nałożyć dwa plasterki sera.


Na spód bułki ułożyć liść sałaty, na niej mięso z rozpuszczonym serem, u góry nałożyć sos z awokado.


Drugi burger podać z pozostałą sałatą i sosem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA