Brokułowe drzewka gotowane na parze

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.117)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 brokuł podzielony na różyczki w kształcie drzew
- oliwa z oliwek
- opcjonalnie ząbek czosnku lub dwa
- drobno posiekane
- woda
- szczypta lub dwie soli i pieprzu
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Brokuły podzielić na różyczki odcinając twarde końcówki. Do małego garnka wlać wodę do wysokości około 0,5 cm. Wlać chlust oliwy, dodać czosnek i sól. Podgrzewać na średnim ogniu. Kiedy woda zacznie się gotować, dodać brokuły i przykryć garnek szczelną pokrywką. Gotować na parze, aż staną się miękkie i jasnozielone, około 5 minut. Woda powinna wyparować z końcem gotowania brokułów. Garnek zdjąć z ognia i dobrze potrząsnąć. Natychmiast podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W