Biszkopt królowej Wiktorii z Limoncello
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Ideał (odc. 15)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia brytyjska
- Ilość osób:
- 8
Przygotowanie:
Biszkopt:200 g masła o temperaturze pokojowej
200 g drobnego cukru
4 duże jajka albo 5 średnich, lekko rozkłócone
200 g mąki z dodatkiem środka spulchniającego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny
Krem cytrynowy:
3 łyżki gotowego kremu cytrynowego lemon curd
2 łyżki likieru Limoncello
Krem mascarpone:
250 g mascarpone
185 ml śmietany kremówki
2 łyżki drobnego cukru
4 łyżki likieru Limoncello
150 g malin, lekko rozgniecionych
maliny i/albo jadalne kwiaty do przybrania
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180oC/160oC z termoobiegiem. Lekko natłuść olejem dwie okrągłe foremki o średnicy 20 cm i wyłóż je papierem do pieczenia. Utrzyj masło z drobnym cukrem na jasną, puszystą masę – to potrwa 10 minut, jeśli używasz elektrycznego miksera. Dodawaj po jednym jajku, zdejmując masę ze ścianek miski za każdym razem i zwiększając obroty miksera. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i wmieszaj łyżką do utartej maślanej masy. Rozłóż ciasto do przygotowanych foremek i zrób pośrodku niewielkie wgłębienia, żeby ciasto równo rosło w czasie pieczenia. Piecz blaty 20-25 minut, aż będą złociste i sprężyste. Przestudź je w foremkach przez 5 minut, a następnie przełóż na metalową kratkę i zostaw, aż całkiem ostygną. Wymieszaj krem cytrynowy z likierem Limoncello i posmaruj obie warstwy biszkoptu. W osobnej misce albo blenderze wymieszaj mascarpone z nie ubitą kremówką, likierem i cukrem. Utrzyj krem starannie, aż będzie gładki i wmieszaj rozgniecione maliny. Posmaruj kremem mascarpone jeden z biszkoptowych blatów i przykryj drugim. Ozdób biszkopt malinami i/lub kwiatami i oprósz cukrem pudrem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W