Aromatyczne pierogi pasties

Aromatyczne pierogi pasties
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Pyszne weekendy Billa (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Ilość osób:
6

Przygotowanie:


Składniki:
300 g mąki
1 łyżeczka kurkumy
60 ml oliwy
1 żółtko

Na nadzienie:
80 g dyni piżmowej, obranej i pokrojonej w dwucentymetrową kostkę
2 łyżki oliwy + odrobina do skropienia
1 drobno posiekana cebula
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
400 g ugotowanej zielonej soczewicy
2 żółtka

Do podania:
jogurt
mielona papryka

Ciasto:
w dużym naczyniu wymieszaj mąkę, kurkumę i 1 łyżeczkę soli. Dodaj oliwę, żółtko i 125 ml lodowatej wody. Połącz składniki za pomocą widelca aż powstanie ciasto. Przełóż ciasto na blat posypany mąką i wyrabiaj, aż stanie się gładkie i elastyczne. Podziel na 12 części, ukształtuj kulki i nakryj wilgotną serwetką. Pozostaw na godzinę.

Nadzienie:
tymczasem rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyłóż dynię na dużą blachę, skrop łyżką oliwy, dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Piecz 30 minut. W międzyczasie rozgrzej drugą łyżkę oliwy na dużej patelni na średnim-dużym ogniu. Smaż cebulę 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj czosnek, imbir oraz cynamon i smaż 2 minuty, mieszając. Przełóż cebulę z przyprawami do dużej miski. Dodaj soczewicę i dynię. Rozgnieć i dopraw. Pozostaw do ostygnięcia. Na blacie posypanym mąką rozwałkuj kulki z ciasta. Powinny powstać placki o średnicy 10 cm. Na każdy nałóż 2-3 łyżki masy warzywnej. Posmaruj brzeg placka wodą i zawiń, by powstał pieróg. Przygnieć brzegi widelcem.
Wyłóż pierogi na blachę, posmaruj rozbitym żółtkiem i piecz 25 minut lub do momentu, gdy staną się złotobrązowe i chrupiące. Podawaj z jogurtem ze szczyptą mielonej papryki, skropionym oliwą.

© Bill Granger



 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA