Aguachile z krewetkami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Wolny tydzień Chucka (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia meksykańska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki:kaktus:
1 łyżka soli
5 liści kaktusa (opuncji)
aguachile:
kilka owoców opuncji (może być mango)
sok z 4 limonek
1 ogórek, obrany, pozbawiony nasion i pokrojony w kostkę
1 chili serrano
sól i pieprz
do podania:
16 dużych krewetek, oczyszczonych i przekrojonych na pół
pestki granatu
Przygotowanie:
Liście kaktusa smakują jak ogórek i limonka. Jeśli nie możemy ich zdobyć, podajemy aguachile bez nich. Kaktus: na dużym ogniu rozgrzewamy żeliwną patelnię. Na patelnię wysypujemy sól i kładziemy liście kaktusa. Opiekamy je z obu stron około 5 minut. 1 liść kroimy w kostkę. Aguachile: w blenderze miksujemy owoce, sok, ogórek i chili na piure. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy. Przygotowujemy 4 talerze. Na dnie umieszczamy po jednym liściu kaktusa. Na liściach układamy krewetki i polej aguachile. Dekorujemy pestkami granata i kaktusem pokrojonym w kostkę.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W