Agrest pod sabayon
Oceń przepis:
Przygotował:
Gary Rhodes
- Seria kulinarna:
- Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
Przygotowanie:
Składniki deseru:
900 g agrestu
kawałek masła
3 łyżki stołowe cukru demerara
2 łyżki stołowe wody
Składniki sabayon:
3 żółtka
75 g miałkiego cukru
100 ml słodkiego, białego wina lub calvadosu
150 ml bitej śmietany
Przygotowanie agrestu:
Oczyść agrest. W dużym rondlu roztop kawałek masła. Dodaj cukier demerara i wodę. Gotuj przez kilka minut, aż agrest zmięknie. Odcedź owoce, zanim popękają. Sok przelej do rondla i gotuj, aż powstanie syrop.
Przygotowanie sabayon:
Do miski wbij żółtka. Dosyp miałki cukier. Wlej alkohol. Ubijaj energicznie nad garnkiem z wrzątkiem. Zdejmij, gdy masa czterokrotnie powiększy objętość. Ucieraj, aż wystygnie. Dodaj bitą śmietanę i wymieszaj. Do żaroodpornego naczynia nałóż ciepły agrest. Polej sosem i wstaw pod grill. Polej syropem agrestowym.
© Gary Rhodes
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Desery
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W