M JAK MIĘSO 2
Kuchnia+ niedziela 13:00
ZOBACZ NA CANAL+ TV PRZEZ INTERNET >
Krwisty stek, świąteczna pieczeń, soczysta karkówka z grilla i idealne udko z kurczaka na niedzielny obiad. Andrzej Andrzejczak i Jurek Sobieniak żywią głęboką miłość do mistrzowsko przyrządzonych mięsnych dań, a ich program odsłania wszystkie tajniki przygotowywania potraw z wołowiny, wieprzowiny, drobiu, podrobów i innych mięs. Mówią o tym, jak wybierać składniki, kupować je, dusić, piec, smażyć, doprawiać, a nawet smakować na surowo.
Jesienią Andrzej i Jurek proponują sezonowe dodatki, które podkreślą smak mięsa. Dobrze zrumienione, z dymną nutą, skąpane w umami. W sam raz na chłodną pogodę!
- Jesień obfituje w warzywa korzeniowe – marchewki, pasternak, skorzonerę, seler. Mamy też niezliczone rodzaje dyni, grzybów, brukselkę, topinambur. Możemy je piec – mocno skarmelizowane idealnie pasują do mięsa.
- Z dyni możemy zrobić purée, chutney, ale też rozgrzewający krem z mascarpone, imbirem i chrupiącymi pestkami dyni – lub upiec ją z rozmarynem i chilli, na koniec podlać miodem i sosem sojowym.
- Pieczony pasternak idealnie nadaje się na kremowe purée, które możemy podać z polędwicą wołową. Wystarczy odrobina masła, soku z cytryny, soli i śmietanki.
- Grzyby są idealnym dodatkiem do wołowiny, dziczyzny, wieprzowiny. Właściwie w każdej postaci: świeże z patelni, duszone, w formie pasty jako baza do sosów i miksowane do zupy krem. Do tego oczywiście masło, tymianek, rozmaryn i mamy idealny dodatek.
- Pamiętajmy o tym, że jesień to pora idealna do używania przetworów zgodnych z ideą zero waste. Pikle, marynaty, kiszonki idealnie pasują do mięsa i pomagają wzmocnić nasz organizm, gdyż są bogate w przeciwutleniacze.
Andrzej Andrzejczak i Jurek Sobieniak