Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_hh67e92b0g24ua71hnlb9omhiv, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/kuchniaplusdomo/_conf.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/kuchniaplusdomo/_conf.php on line 2
Kuchnia+Domo

Domowa piekarnia Kucharskiego

Kuchnia+ sobota 18:00

ZOBACZ NA CANAL+ TV PRZEZ INTERNET >

Piotr Kucharski zabiera nas do świata przepysznych wypieków – a na sztuce pieczenia zna się jak mało kto! Pokaże, jak upiec w domu klasyczne polskie pieczywo: sycące chleby drożdżowe i na zakwasie oraz słodkie i słone bułeczki. Będą także bagietki i bajgle, cebularze, precle oraz ich krewni z różnych stron świata: indyjskie chlebki naan, tureckie pity, gruzińskie chaczapuri, brioszki, a na deser – gofry. Każdy z tych przysmaków, nawet najbardziej wymagający, możesz zrobić we własnej kuchni dzięki rzeczowym poradom Piotra.

Piotr Kucharski
Piotr przygotował też garść pomysłów na to, jak nadać domowym wypiekom niepowtarzalny sezonowy aromat i smak jesieni:
  • ziemniak
    Jesień to idealny czas na ognisko, w którym można upiec ziemniaki. Takie pieczone ziemniaki, pokrojone na ćwiartki i dodane do ciasta chlebowego pod koniec wyrabiania, nadadzą mu dymnego aromatu i jesiennego charakteru. Czy może być coś lepszego niż połączenie chleba na zakwasie i pieczonych ziemniaków?
  • cynamon
    Kruszonka na cieście drożdżowym nabierze jesiennego klimatu, jeśli dodamy do niej solidną szczyptę cynamonu oraz mielonego kardamonu. Możemy ją również wzbogacić o posiekane świeże orzechy włoskie.
  • chleb
    Żeby odświeżyć czerstwy chleb, należy go owinąć zwilżonym papierem do pieczenia i podpiec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 10-15 minut. Z pieca wyciągniemy ciepły, świeży i pachnący chleb.
  • grzybek
    Pysznym jesiennym dodatkiem do pieczywa może być grzybowe masło. Około 200 g grzybów leśnych (najlepiej różnych) pokroić i podsmażyć w rondelku na maśle. Następnie posiekać na małe kawałki, przełożyć ponownie do rondelka i dołożyć kostkę masła. Wszystko powoli podgrzewać, żeby masło nabrało aromatu grzybów. Przelać do słoiczka i zostawić, żeby masło stężało. Szczególnie pod koniec zastygania warto mieszać całość, żeby grzyby były równo rozmieszczone w maśle.
  • kromka
    Czerstwa kromka dobrego pieczywa na zakwasie zanurzona w misce gulaszu, leczo lub gęstej zupy, zasypana serem i zapieczona w piekarniku zamieni zwykłe danie w pyszny, jesienny obiad.

Piotr Kucharski