Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_a5pgolgol475rcf0m70apk76tp, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/kuchniaplusdomo/_conf.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/kuchniaplusdomo/_conf.php on line 2
Kuchnia+Domo

JAGNY NIEDZIELSKIEJ KUCHNIA BEZ RESZTEK 2

Kuchnia+ niedziela 12:00

ZOBACZ NA CANAL+ TV PRZEZ INTERNET >

Im mniej jedzenia marnujesz, tym więcej oszczędzasz – i tym bardziej pomagasz planecie. Jagna Niedzielska zna setki kulinarnych trików, dzięki którym do kosza trafia o wiele mniej żywności! Odpowiednie warunki przechowywania, mądre planowanie zakupów, wykorzystywanie wszystkich części warzyw i owoców to tylko niektóre z nich. Jagna dzieli się wiedzą z widzami i prezentuje przepisy na smakowite dania w duchu zero waste, przyrządzane od zera lub z zastosowaniem pozostałości z poprzedniego dnia. Inspiruje do gospodarnego i twórczego podejścia do posiłków.

Jagna Niedzielska
Jagna przygotowała kilka pomysłów na to, jak zaoszczędzić w kuchni czas i pieniądze oraz zmniejszyć ilość odpadków:
  • grzybek
    Gdy smażysz grzyby, nie mieszaj ich. Mieszanie spowoduje, że puszczą wodę, będą gumowate i niezbyt smaczne. Lepiej je smażyć na mniejszej mocy i przewrócić raz na drugą stronę. Będą chrupiące, a smak będzie głęboki.
  • kromka
    Zupy i sosy można smakowicie zagęścić czerstwym pieczywem. Wystarczy porcję suchego chleba lub bułki zamoczyć w potrawie i zblendować. Warto wybierać do tego pieczywo na zakwasie.
  • warzywa i owoce
    Chcesz, żeby Twój sos z warzyw do makaronu, ryżu, kaszy itp. był naturalnie słodszy? Wybieraj dojrzałe, a nawet przejrzałe okazy. To one mają więcej cukru.
  • masło
    Jeśli chcesz przygotować aromatyczną zupę lub risotto i w tym celu potrzebujesz bulionu, którego przygotowanie jest czasochłonne, zamień go na wodę z masłem. Na 1 litr wody dodaj 2 kopiaste łyżki masła.
  • grill
    A jeśli chcesz przygotować bulion w 30 minut zamiast w półtorej godziny, warzywa korzeniowe wcześniej upiecz do mocnego zarumienienia w opcji „grill” i w maksymalnej temperaturze przez mniej więcej 15 min.
  • lodówka
    Ugotowane jajka w skorupce przechowuj w lodówce do 4–5 dni, a obrane do 2 dni. Owoce cytrusowe – takie jak cytryny, pomarańcze, limonki – przechowuj poza lodówką. W lodówce stracą smak i aromat. Cebulę i czosnek również przechowuj poza lodówką – w lodówce szybciej będą się starzeć.

Jagna Niedzielska