Artykuły
Produkty
Beaujolais Nouveau
Jak co roku, w trzeci czwartek miesiąca, w wielu restauracjach i winiarniach rozpocznie się wielka degustacja młodego i znanego już na całym świecie w...
Czytaj więcejBób - warzywo sezonowe
Bób to warzywo, które właśnie latem, na przełomie czerwca i lipca, dominuje na straganach. Nie jest ono wynalazkiem naszych czasów, lecz pamięta najst...
Czytaj więcejCzekolada
Jest bogatym źródłem minerałów i popularnym afrodyzjakiem. Wspaniale poprawia nastrój, bosko smakuje, można się od niej uzależnić. Spożywającym ją w n...
Czytaj więcejDania międzynarodowe
Każde państwo, region, a czasem nawet mała miejscowość specjalizują się w określonych potrawach, spotykanych tylko na danym terenie i nigdzie indziej....
Czytaj więcejDynia - symbol i smakołyk
Świecące w ciemności oczy, wycięte w pomarańczowej głowie, a do tego przerażający uśmiech, któż to taki? To Jack-o'-lantern, symbol Halloween,...
Czytaj więcejFoie gras
Wielbiciele tradycyjnie wytwarzanego foie gras - pasztetu z kaczych i gęsich wątróbek - twierdzą, że smaku tego specjału nie można z niczym por...
Czytaj więcejGroch i groszek
To pochodzące z rodziny bobowatych warzywo jest obecnie jednym z najbardziej popularnych i najczęściej uprawianych warzyw strączkowych na świecie. Gro...
Czytaj więcejJesienne produkty sezonowe
Jesień to wspaniała pora dla smakoszy produktów sezonowych. Mamy teraz prawdziwy wysyp warzyw, z których można przygotować rozmaitość po...
Czytaj więcejKawa i jej tajniki
Wielu z nas trudno sobie wyobrazić dzień bez kawy. Ten aromatyczny i pobudzający zmysły napój ma długą i ciekawą historię, a także cenne dla...
Czytaj więcejLodowe szaleństwo
Lody serwowano już w starożytności. Obecnie są najpopularniejszym deserem, a kompozycje lodowe i ich smaki mnożą się w nieskończoność. Szczegól...
Czytaj więcejMaj miesiącem szparagów
Szparagi uchodzą za wykwintne warzywo, przez co nieczęsto goszczą na naszych stołach. To wielki błąd, ponieważ są źródłem wielu witamin i skład...
Czytaj więcejMąka - rodzaje i typy
Wszelkie ciasta, ciasteczka czy pieczywo nie istniałyby gdyby nie podstawowy składnik tych wypieków, a mianowicie mąka. Znana od setek lat, do...
Czytaj więcejMakarony
Historia makaronu jest długa jak spaghetti i kręta jak fusilli. Do tej pory trwa bój o to, kto i kiedy jako pierwszy przyrządził makaronowe dan...
Czytaj więcejMiód
Prawie wszyscy lubimy miód, a jeśli nawet nie, to doceniamy jego walory. Miód od zawsze kojarzył się z dobrobytem. Był też pierwszym śro...
Czytaj więcejNajostrzejsze przyprawy świata
Odkąd na świecie zapanowała moda na pikantną kuchnię meksykańską, tajską czy indyjską, nabraliśmy ochoty ma ostre smaki. Najostrzejsze odmiany paprycz...
Czytaj więcejNajsłynniejsze przepisy
Niektóre potrawy, które obecnie uznawane są za ikony smaku, wcale nie wyszły spod ręki najwybitniejszych kucharzy, choć większość z pewn...
Czytaj więcejNalewki
Późne lato to doskonały czas na domowe przetwory. Na straganach pełno jest dorodnych owoców i warzyw. Nic, tylko wekować słoiki i nastawiać nalewki. T...
Czytaj więcejNaturalne przysmaki Francji
Sztuka gastronomiczna ma przede wszystkim zaspokajać potrzebę smaku. Jednak ci, którzy mają na uwadze także zdrowie człowieka i dbałość o środo...
Czytaj więcej