Artykuły
Produkty
Bób - warzywo sezonowe
Bób to warzywo, które właśnie latem, na przełomie czerwca i lipca, dominuje na straganach. Nie jest ono wynalazkiem naszych czasów, lecz pamięta najst...
Czytaj więcejSzampan
Zbliża się noc sylwestrowa, podczas której będziemy żegnać, mniej lub bardziej hucznie, Stary Rok oraz witać Nowy. Z pewnością nie zabraknie ws...
Czytaj więcejSmoothies
Koktajl, lemoniada owocowa czy milkshake to napoje, doskonale sprawdzające się podczas ciepłych, letnich dni, zwłaszcza jeśli zawierają kruszony l&oac...
Czytaj więcejWoda i jej znaczenie
Nadeszła fala upałów. Marzymy teraz o wakacjach nad morzem… albo kąpieli w chłodnym jeziorze… lub choćby o zimnym prysznicu i uga...
Czytaj więcejWarzywa zapomniane
Liczba gatunków warzyw dostępnych w naszych sklepach wydaje się być nieograniczona. W Polsce możemy nawet znaleźć te mniej znane, uprawiane tyl...
Czytaj więcejŚniadanie - miły początek dnia
Jajko na miękko, czy jajecznica, wędlina czy smażona kiełbaska, a może wersja lekka - rogalik z masłem i dżemem plus kawa? Który zestaw śniadan...
Czytaj więcejNalewki
Późne lato to doskonały czas na domowe przetwory. Na straganach pełno jest dorodnych owoców i warzyw. Nic, tylko wekować słoiki i nastawiać nalewki. T...
Czytaj więcejSery
Twardy pecorino, miękka mozzarella, kremowy camembert – ich nazwy i rodzaje, a także kraje i regiony, gdzie są produkowane, można wymieniać w ni...
Czytaj więcejDynia - symbol i smakołyk
Świecące w ciemności oczy, wycięte w pomarańczowej głowie, a do tego przerażający uśmiech, któż to taki? To Jack-o'-lantern, symbol Halloween,...
Czytaj więcejLodowe szaleństwo
Lody serwowano już w starożytności. Obecnie są najpopularniejszym deserem, a kompozycje lodowe i ich smaki mnożą się w nieskończoność. Szczegól...
Czytaj więcejWino
Wino - trunek niezwykle wykwintny i cieszący się uznaniem od starożytności. Spożywany był przez faraonów, a dzban z winem przedstawiano na egip...
Czytaj więcejNowalijki
Wraz z wiosną pojawiają się pierwsze młode warzywa – nowalijki, które kuszą soczystymi kolorami i świeżym zapachem. Czyż młode ziemniaczk...
Czytaj więcejMaj miesiącem szparagów
Szparagi uchodzą za wykwintne warzywo, przez co nieczęsto goszczą na naszych stołach. To wielki błąd, ponieważ są źródłem wielu witamin i skład...
Czytaj więcejZioła i przyprawy
Wiele wojen stoczono o te wspaniałe, aromatyczne rośliny. Na przestrzeni wieków w różnych zakątkach świata odkrywano nowe gatunki zi&oac...
Czytaj więcejPrzepis na walentynki
Powiedzenie "przez żołądek do serca" powstało nie bez przyczyny. Smakowite jedzenie i wyborne trunki wprawiają nas w dobry nastrój i pobudzają...
Czytaj więcejSłodycze - desery, ciasta, czekoladki i pralinki
Wielu z nas nie potrafi oprzeć się łakociom w postaci ciast, ciasteczek i słodkich deserów. Bez takich produktów jak miód czy cuk...
Czytaj więcejBeaujolais Nouveau
Jak co roku, w trzeci czwartek miesiąca, w wielu restauracjach i winiarniach rozpocznie się wielka degustacja młodego i znanego już na całym świecie w...
Czytaj więcejKawa i jej tajniki
Wielu z nas trudno sobie wyobrazić dzień bez kawy. Ten aromatyczny i pobudzający zmysły napój ma długą i ciekawą historię, a także cenne dla...
Czytaj więcej