Zupa rybna
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Dwóch łakomych Włochów 2 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 6
Przygotowanie:
Zupa rybnaSkładniki:
1 niewielka ryba (np. skorpena)
2 kg mieszanki filetów ryb i owoców morza (np. żabnicy, okonia morskiego, krewetek i przegrzebków)
8 łyżek oliwy
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 chilli
½ łyżeczki nasion fenkułu
125 ml czerwonego wina
2 puszki krojonych pomidorów (à 400 g)
1 pęczek natki pietruszki
sól i świeżo zmielony pieprz
6-8 kromek chleba
oliwa
Przygotowanie:
Rybę wypatroszyć i umyć. Cebulę obrać i pokroić na cienkie plasterki. Czosnek obrać. Chilli przekroić wzdłuż i posiekać. Natkę grubo posiekać. W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i 1 zgnieciony ząbek czosnku, zamieszać i smażyć 1-2 minuty. Dorzucić chilli i nasiona fenkułu, zamieszać, chwilę smażyć razem. Wlać wino, dodać pomidory i ok. pół litra wody. Włożyć rybę i wrzucić natkę. Gotować ok. 15 minut, aż ryba będzie miękka. Wyjąć rybę z wywaru i obrać mięso z ości. Filety ryb pokroić na kawałki. Doprawić wywar solą i pieprzem. Po kolei wkładać rybę i owoce morza, zaczynając od tych, które gotują się najdłużej (żabnica, okoń morski, krewetki, mięso skorpeny, przegrzebki). Gotować kilka minut, aż ryby będą miękkie. Kromki chleba podpiec w tosterze, natrzeć pozostałym ząbkiem czosnku, skropić oliwą i położyć na dnie talerzy. Wlać zupę i podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia włoska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W