Wieprzowe mielone z anchois

Wieprzowe mielone z anchois
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Nigel Slater

Seria kulinarna:
Proste dania Nigela Slatera (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
3

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • duża garść świeżego miękiszu pszennej bułki
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • garstka świeżo startego parmezanu
  • garść pietruszki o płaskich liściach
  • posiekanej
  • garść listków tymianku
  • 8-10 anchois z puszki
  • osączonych i posiekanych
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • oliwa
  • 1 szklanka bulionu drobiowego albo warzywnego
  • liście boćwiny do podania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200oC. Wymieszaj w misce mielone mięso z bułką, skórką z cytryny i parmezanem. Dodaj zioła i anchois, dopraw niewielką ilością soli (anchois są słone) i sporą mielonego pieprzu. Wymieszaj wszystko dłońmi i uformuj 6-8 dużych mielonych kotletów. Rozgrzej oliwę na patelni i usmaż kotlety z obu stron, aż się zrumienią. Rozłóż je w płaskim żaroodpornym naczyniu i zalej je do połowy bulionem. Wstaw naczynie na 20 minut do piekarnika. Kotlety będą chrupiące od wierzchu, a pod spodem miękkie i wilgotne.
Podawaj je w głębokich talerzach z blanszowaną boćwiną i niewielką ilością bulionu, w którym się piekły/dusiły.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA