Waniliowa tapioka

Waniliowa tapioka
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 3 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Napoje
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 laska wanilii (lub 1 łyżeczka pasty waniliowej)
  • 2 szklanki mleka 2%
  • ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki błyskawicznej tapioki
  • 1 jajko o temperaturze pokojowej
  • żółtko oddzielone od białka
  • ½ szklanki świeżych malin

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wyskrob nasiona z wnętrza laski wanilii i wymieszaj z mlekiem (albo wmieszaj pastę) w średnim rondlu. Dodaj kardamon, cukier oraz tapiokę i odstaw na 5 minut. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu stale mieszając (ok. 12 minut). Gotuj jeszcze przez 3 minuty mieszając bez przerwy (w tym czasie tapioka podwoi objętość). Zdejmij rondel z ognia. Ubij trzepaczką ¼ szklanki tapioki z żółtkiem i starannie wymieszaj z zawartością rondla. Ubij białko na niezbyt sztywną pianę, a następnie szybko lecz delikatnie wymieszaj z tapioką. Ułóż po kilka malin na dnie 4 pucharków i nałóż na wierzch porcje tapioki. Przykryj luźno plastikową folią, zaczekaj aż ostygnie i wstaw do lodówki, na około 3 godziny, aż deser stężeje.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA