Waniliowa tapioka
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość 3 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Napoje
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 laska wanilii (lub 1 łyżeczka pasty waniliowej)
- 2 szklanki mleka 2%
- ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
- 6 łyżek cukru
- 3 łyżki błyskawicznej tapioki
- 1 jajko o temperaturze pokojowej
- żółtko oddzielone od białka
- ½ szklanki świeżych malin
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wyskrob nasiona z wnętrza laski wanilii i wymieszaj z mlekiem (albo wmieszaj pastę) w średnim rondlu. Dodaj kardamon, cukier oraz tapiokę i odstaw na 5 minut. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu stale mieszając (ok. 12 minut). Gotuj jeszcze przez 3 minuty mieszając bez przerwy (w tym czasie tapioka podwoi objętość). Zdejmij rondel z ognia. Ubij trzepaczką ¼ szklanki tapioki z żółtkiem i starannie wymieszaj z zawartością rondla. Ubij białko na niezbyt sztywną pianę, a następnie szybko lecz delikatnie wymieszaj z tapioką. Ułóż po kilka malin na dnie 4 pucharków i nałóż na wierzch porcje tapioki. Przykryj luźno plastikową folią, zaczekaj aż ostygnie i wstaw do lodówki, na około 3 godziny, aż deser stężeje.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W