Tatar z golca, crème fraîche z cytryną Meyera, sałatka z buraków, awokado purée

Tatar z golca, crème fraîche z cytryną Meyera, sałatka z buraków, awokado purée
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.40
Seria kulinarna:
Przyjęcie u Rocco
Trudność:
łatwe
Ilość osób:
4

Przygotowanie:


Składniki tatara:
225g filetów z golca

1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku 

1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia

1 łyżeczka yuzu
45g lekko prażonych pinioli 

koszerna sól i pieprz (do smaku)

Składniki purée z awokado:
1 awokado
60 ml tłustej śmietany
sok z ½ cytryny
koszerna sól i pieprz (do smaku)

Składniki cytrynowego crème fraiche:
120 ml crème fraiche
1 łyżeczka yuzu
½ łyżeczki skórki z cytryny Meyera
1 łyżka tłustej śmietany 

koszerna sól i pieprz (do smaku)



Składniki sałatki z buraków:
225 g buraków 

1 jabłko „Granny Smith”
1 łyżeczka świeżego chrzanu
1 łyżeczka posiekanego estragonu
1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia

2 łyżeczki octu z cydru
1 łyżeczka miodu 


Przygotowanie tatara:
Pokrój filety w krążki o średnicy 0,5 cm. Wymieszaj z pozostałymi składnikami tatara i dopraw do smaku. Trzymaj w lodówce do podania.

Przygotowanie purée z awokado:
Do miksera wrzuć obrane awokado, wlej sok z cytryny i zmiksuj na gładką masę. Dolej tłustą śmietanę i wymieszaj łyżką. Możesz wcześniej ubić śmietanę, aby uzyskać delikatniejszą konsystencję. Dopraw do smaku.

Przygotowanie cytrynowego crème fraiche:
W metalowej misce wymieszaj crème fraiche, yuzu, skórkę z cytryny i tłustą śmietanę. Chwilę ucieraj, żeby masa zgęstniała. Dopraw do smaku.

Przygotowanie sałatki z buraków:
Obierz i utrzyj buraki. Wycinarką do melonów wytnij kulki z jabłka. Włóż do wody z odrobiną soku z cytryny, żeby nie ściemniały.
Tarką firmy Microplane zetrzyj chrzan wprost do buraków. Jeśli używasz chrzanu ze słoika, dodaj go mniej, bo ma bardziej intensywny smak. Do buraków dodaj estragon, oliwę , ocet i miód. Wymieszaj, dopraw do smaku i odstaw na bok.

Podanie:
Ułóż tatar na talerzach tworząc zgrabne porcje foremką lub krążkiem. W dowolny sposób udekoruj każdą porcję 1 łyżką crème fraiche i 2 łyżkami purée z awokado.
Do sałatki z buraków dodaj ¾ kulek z jabłek. Wymieszaj i wyłóż na talerze. Udekoruj resztą kulek i siekanym estragonem.

© 2012 Britt Kurent

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA