Tatar z golca, crème fraîche z cytryną Meyera, sałatka z buraków, awokado purée
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Przyjęcie u Rocco
- Trudność:
- łatwe
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki tatara:
225g filetów z golca
1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
1 łyżeczka yuzu
45g lekko prażonych pinioli
koszerna sól i pieprz (do smaku)
Składniki purée z awokado:
1 awokado
60 ml tłustej śmietany
sok z ½ cytryny
koszerna sól i pieprz (do smaku)
Składniki cytrynowego crème fraiche:
120 ml crème fraiche
1 łyżeczka yuzu
½ łyżeczki skórki z cytryny Meyera
1 łyżka tłustej śmietany
koszerna sól i pieprz (do smaku)
Składniki sałatki z buraków:
225 g buraków
1 jabłko „Granny Smith”
1 łyżeczka świeżego chrzanu
1 łyżeczka posiekanego estragonu
1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
2 łyżeczki octu z cydru
1 łyżeczka miodu
Przygotowanie tatara:
Pokrój filety w krążki o średnicy 0,5 cm. Wymieszaj z pozostałymi składnikami tatara i dopraw do smaku. Trzymaj w lodówce do podania.
Przygotowanie purée z awokado:
Do miksera wrzuć obrane awokado, wlej sok z cytryny i zmiksuj na gładką masę. Dolej tłustą śmietanę i wymieszaj łyżką. Możesz wcześniej ubić śmietanę, aby uzyskać delikatniejszą konsystencję. Dopraw do smaku.
Przygotowanie cytrynowego crème fraiche:
W metalowej misce wymieszaj crème fraiche, yuzu, skórkę z cytryny i tłustą śmietanę. Chwilę ucieraj, żeby masa zgęstniała. Dopraw do smaku.
Przygotowanie sałatki z buraków:
Obierz i utrzyj buraki. Wycinarką do melonów wytnij kulki z jabłka. Włóż do wody z odrobiną soku z cytryny, żeby nie ściemniały.
Tarką firmy Microplane zetrzyj chrzan wprost do buraków. Jeśli używasz chrzanu ze słoika, dodaj go mniej, bo ma bardziej intensywny smak. Do buraków dodaj estragon, oliwę , ocet i miód. Wymieszaj, dopraw do smaku i odstaw na bok.
Podanie:
Ułóż tatar na talerzach tworząc zgrabne porcje foremką lub krążkiem. W dowolny sposób udekoruj każdą porcję 1 łyżką crème fraiche i 2 łyżkami purée z awokado.
Do sałatki z buraków dodaj ¾ kulek z jabłek. Wymieszaj i wyłóż na talerze. Udekoruj resztą kulek i siekanym estragonem.
© 2012 Britt Kurent
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W