Suflet z owocem passiflory
Oceń przepis:
Przygotował:
James Martin
- Seria kulinarna:
- Słodki James (odc.2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Ilość osób:
- 2
Przygotowanie:
Suflet
masło do natłuszczenia formy
2 łyżki drobnego cukru
białko z 4 średnich jajek
miąższ 1 owocu passiflory
Banany
25 g masła
1 łyżka drobnego cukru
2 łyżki gotowego sosu custard
2 średnie banany, obrane i przecięte wzdłuż na połówki
Do podania
lody waniliowe
kilka gałązek świeżej mięty
Przygotowanie
Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Nasmaruj masłem wnętrza dwóch kokilek i wysyp każdą jedną łyżką drobnego cukru. W dużej czystej misce ubij białka jajek na sztywną pianę. Dodaj pozostały cukier i ubijaj dalej, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. W oddzielnej, dużej misce, zmieszaj custard z miąższem passiflory i dokładnie wymieszaj. Delikatnie wmieszaj ubite białka. Nałóż porcje mieszaniny do przygotowanych kokilek i ustaw je na blasze do pieczenia. Wstaw suflety do piekarnika i piecz 15-20 minut, aż wyrosną i będą złoto-brązowe. W tym czasie rozgrzej w garnku masło, aż lekko zbrązowieje. Dodaj cukier oraz banany i ogrzewaj, często mieszając, aż banany zrobią się jednolicie złocisto-brązowe. Postaw suflety w kokilkach na talerzach. Ułóż obok banany wraz z porcją lodów waniliowych. Ozdób je gałązkami świeżej mięty.
© James Martin
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W