Stir fry z wołowiną i sosem chili
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Ideał (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Do ryżu:
500 g ryżu z wysoką zawartością glutenu
1 laska cynamonu
1 łyżeczka oleju
Na stir-fry:
olej do smażenia
300 g rumsztyku, pokrojonego w plastry prostopadle do mięsnych włókien
10 g świeżego imbiru, startego
1 ząbek czosnku
100 g grzybów shitake, pokrojonych w plastry
100 g posiekanej kapusty włoskiej lub młodej
50 g czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka
50 g kiełków fasolowych
50 groszku cukrowego, pokrojonego w zapałkę
1 szczypta przyprawy pięciu smaków
1 łyżeczka prażonego sezamu
sok z 1 limonki
sos sojowy do smaku
2-3 łyżki słodkiego sosu chili
olej sezamowy
Przygotowanie:
Ryż: opłucz ryż kilka razy, aż woda będzie czysta. Umieść ryż w głębokim żaroodpornym naczyniu o płaskim dnie. Dodaj cynamon, olej i 1 litr wody. Umieść w naczyniu do gotowania na parze i gotuj 20-30 minut. W razie potrzeby uzupełnij poziom wody.
Stir-fry: w dużej patelni lub woku na dużym ogniu rozgrzej olej. Dodaj wołowinę i smaż, mieszając przez 30 sekund. Zdejmij z patelni i odcedź w sicie.
Na patelnię wrzuć czosnek i imbir. Zamieszaj, dodaj pozostałe warzywa. Smaż około minuty, mieszając. Warzywa powinny pozostać chrupiące.
Dodaj przyprawę pięciu smaków, sezam, odrobinę wody i sok z limonki. Dopraw sosem sojowym. Skrop słodkim sosem chili i umieść wołowinę na patelni.
Spróbuj i w razie potrzeby dopraw solą oraz pieprzem. Skrop olejem sojowym i podaj z kleistym ryżem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W