Stir fry z wołowiną i sosem chili

Stir fry z wołowiną i sosem chili
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Ideał (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4

Przygotowanie:


Do ryżu:
500 g ryżu z wysoką zawartością glutenu
1 laska cynamonu
1 łyżeczka oleju

Na stir-fry:
olej do smażenia
300 g rumsztyku, pokrojonego w plastry prostopadle do mięsnych włókien
10 g świeżego imbiru, startego
1 ząbek czosnku
100 g grzybów shitake, pokrojonych w plastry
100 g posiekanej kapusty włoskiej lub młodej
50 g czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka
50 g kiełków fasolowych
50 groszku cukrowego, pokrojonego w zapałkę
1 szczypta przyprawy pięciu smaków
1 łyżeczka prażonego sezamu
sok z 1 limonki
sos sojowy do smaku
2-3 łyżki słodkiego sosu chili
olej sezamowy

Przygotowanie:
Ryż: opłucz ryż kilka razy, aż woda będzie czysta. Umieść ryż w głębokim żaroodpornym naczyniu o płaskim dnie. Dodaj cynamon, olej i 1 litr wody. Umieść w naczyniu do gotowania na parze i gotuj 20-30 minut. W razie potrzeby uzupełnij poziom wody.
Stir-fry: w dużej patelni lub woku na dużym ogniu rozgrzej olej. Dodaj wołowinę i smaż, mieszając przez 30 sekund. Zdejmij z patelni i odcedź w sicie.
Na patelnię wrzuć czosnek i imbir. Zamieszaj, dodaj pozostałe warzywa. Smaż około minuty, mieszając. Warzywa powinny pozostać chrupiące.
Dodaj przyprawę pięciu smaków, sezam, odrobinę wody i sok z limonki. Dopraw sosem sojowym. Skrop słodkim sosem chili i umieść wołowinę na patelni.
Spróbuj i w razie potrzeby dopraw solą oraz pieprzem. Skrop olejem sojowym i podaj z kleistym ryżem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA