Spaghetti amatriciana
Oceń przepis:
Przygotował:
Lucinda Scala Quinn
- Seria kulinarna:
- Łatwe przepisy na wielki apetyt
- Trudność:
- łatwe
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 15 dag pancetty lub wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
- 2 łyżki masła
- 4 szalotki pokrojone w półplasterki
- ½ łyżeczki płatków papryki
- 2 puszki obranych pomidorów
- lekko zmiksowanych w blenderze
- 1 paczka makaronu spaghetti (500 gram)
- świeżo starty ser pecorino romano lub parmezan
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zagotować wodę w dużym garnku. Rozgrzać na patelni łyżkę oliwy, wrzucić pancettę i smażyć na dużym ogniu do wytopienia się tłuszczu, aż będzie chrupka – 6 do 8 minut. Odlać tłuszcz i zmniejszyć ogień. Dodać drugą łyżkę oliwy i łyżkę masła. Wsypać pokrojone szalotki, płatki papryki i smażyć, mieszając, przez minutę. Wlać pomidory i doprowadzić do wrzenia zwiększając płomień. Następnie zmniejszyć płomień i gotować pół godziny na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Dodać drugą łyżkę masła. Wrzątek posolić, wrzucić spaghetti i ugotować al dente 2 minuty krócej niż nakazuje przepis na opakowaniu. Sprawdzić jędrność makaronu. Odcedzić i wrzucić do sosu. Wymieszać i podawać posypany tartym serem pecorino romano.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W