Tarty
Ciasto na tartę przygotowuje się z zimnego masła, mąki oraz soli. Po szybkim zagnieceniu należy włożyć je do lodówki na 30 minut. W przypadku tarty wytrawnej przygotowuje się nałożenie z jajek, mleka i przypraw. Można do niego dodać ser żółty, mięso lub warzywa, aby powstał farsz. Tartę na słodko najlepiej wyłożyć masą budyniową bądź makową. Równie pyszna będzie tarta z nadzieniem na bazie twarogu i dodatkiem owoców. Ciasto po wyjęciu z lodówki należy cienko rozwałkować i wyłożyć w tortownicy. Na spód tarty wykłada się farsz lub masę i piecze w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 20-25 minut..
Tarta na słodko
Tartę na słodko można przygotować z nadzieniem z budyniu, twarogu, czekolady i orzechów. Pyszna przekąska to kruchy spód wyłożony jabłkami połączonymi z miodem, wanilią, sokiem z cytryny i masłem. Ciasto można polać syropem zrobionym z cukru i cynamonu. Dla wielbicieli kremów idealna będzie tarta z nadzieniem o smaku tiramisu i malinami. W lecie najlepiej przygotować kruche ciasto wyłożone rabarbarem, wiśniami, czereśniami lub innymi owocami sezonowymi..
Tarta wytrawna (quiche)
Tarta wytrawna to doskonały pomysł na obiad: można np. przyrządzić sycącą quiche z kurczakiem i cukinią. Kurczaka oraz cukinię należy podsmażyć z dodatkiem czosnku i cebuli, a następnie nałożyć farsz z mięsa i warzyw na cieście. Do nadzienia można dodać również suszone pomidory oraz oliwki, po czym doprawić całość. Inne pomysły na wytrawną tartę to ciasto z serami, np. mozzarellą i rokpolem oraz suszoną żurawiną lub quiche z serem i szpinakiem. Tarty warzywne to często spotykane danie obiadowe, które przyrządza się wykorzystując np. pomidory i doprawiając je m.in. bazylią. Pyszny farsz do tarty powstanie z połączenia brokułów, kalafiorów, fasolki szparagowej, marchewki oraz sera żółtego. Dla wielbicieli kuchni francuskiej idealnym daniem będzie tarta ze słodkiej cebuli, z jajkami i ostrego żółtego sera, np. cheddar.