Sałatka z pędów paproci

Sałatka z pędów paproci
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 3 szklanki świeżych lub mrożonych główek liści pierzastej paproci
  • 3 szklanki liści sałaty radicchio
  • 1 szklanka marynowanej czerwonej cebuli
  • 2/3 szklanki pekanów w syropie klonowym

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Aby przyrządzić sos winegret, zmiksuj sok z cytryny, szalotkę i musztardę. Następnie stopniowo wmieszaj oliwę, a gdy składniki się połączą – wodę. Dopraw do smaku i wmieszaj szczypiorek. Odetnij łodyżki pędów paproci, a zwinięte czubki dokładnie umyj, rozwijając listki delikatnie palcami. Starannie je osącz. Zagotuj garnek wody i szczodrze ją posól. Blanszuj pędy przez 5 minut. Spróbuj, czy zmiękły, odcedź wodę i zahamuj ogrzewanie, wsypując pędy do miski z wodą z lodem. Ponownie je odsącz i przechowaj w lodówce do momentu podania. Przed podaniem ułóż liście sałaty na talerzu. Obtocz kłącza paproci w sosie winegret i również ułóż na talerzu. Nałóż marynowaną czerwoną cebulę, a wierzch udekoruj prażonymi pekanami i bezzwłocznie podaj.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA