Sałatka z pędów paproci
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 3 szklanki świeżych lub mrożonych główek liści pierzastej paproci
- 3 szklanki liści sałaty radicchio
- 1 szklanka marynowanej czerwonej cebuli
- 2/3 szklanki pekanów w syropie klonowym
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Aby przyrządzić sos winegret, zmiksuj sok z cytryny, szalotkę i musztardę. Następnie stopniowo wmieszaj oliwę, a gdy składniki się połączą – wodę. Dopraw do smaku i wmieszaj szczypiorek. Odetnij łodyżki pędów paproci, a zwinięte czubki dokładnie umyj, rozwijając listki delikatnie palcami. Starannie je osącz. Zagotuj garnek wody i szczodrze ją posól. Blanszuj pędy przez 5 minut. Spróbuj, czy zmiękły, odcedź wodę i zahamuj ogrzewanie, wsypując pędy do miski z wodą z lodem. Ponownie je odsącz i przechowaj w lodówce do momentu podania. Przed podaniem ułóż liście sałaty na talerzu. Obtocz kłącza paproci w sosie winegret i również ułóż na talerzu. Nałóż marynowaną czerwoną cebulę, a wierzch udekoruj prażonymi pekanami i bezzwłocznie podaj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki, sałaty i surówki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W