Sałata rzymska na ciepło
Oceń przepis:
Przygotował:
Nigel Slater
- Seria kulinarna:
- Proste dania Nigela Slatera (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- spory kawałek masła
- 1 pęczek dymki
- 1 garść bobu
- 3 małe główki sałaty rzymskiej
- oczyszczone i przekrojone na pół
- 1 l bulionu warzywnego
- 1-2 garści zielonego łuskanego groszku
- listki z kilku gałązek mięty
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej masło w dużym płytkim rondlu, aż zacznie się pienić i podsmaż dymkę, żeby się zeszkliła. W tym samym czasie zblanszuj bób we wrzątku przez 2-3 minuty, aż będzie dość miękki, żeby zeszła z niego skórka. Rozłóż na patelni z dymką połówki sałaty rzymskiej przeciętą stroną w dół i zalej taką ilością bulionu, żeby prawie przykrył sałatę. Rozsyp podgotowany bób oraz groszek, dopraw solą i pieprzem do smaku i gotuj na małym ogniu kilka minut. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj miętę. Podawaj z gotowaną szynką – chociaż sałata sama w sobie też jest pyszna.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki, sałaty i surówki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W