Sałata rzymska na ciepło

Sałata rzymska na ciepło
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Nigel Slater

Seria kulinarna:
Proste dania Nigela Slatera (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Ilość osób:
4

Składniki:

  • spory kawałek masła
  • 1 pęczek dymki
  • 1 garść bobu
  • 3 małe główki sałaty rzymskiej
  • oczyszczone i przekrojone na pół
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1-2 garści zielonego łuskanego groszku
  • listki z kilku gałązek mięty

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej masło w dużym płytkim rondlu, aż zacznie się pienić i podsmaż dymkę, żeby się zeszkliła. W tym samym czasie zblanszuj bób we wrzątku przez 2-3 minuty, aż będzie dość miękki, żeby zeszła z niego skórka. Rozłóż na patelni z dymką połówki sałaty rzymskiej przeciętą stroną w dół i zalej taką ilością bulionu, żeby prawie przykrył sałatę. Rozsyp podgotowany bób oraz groszek, dopraw solą i pieprzem do smaku i gotuj na małym ogniu kilka minut. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj miętę. Podawaj z gotowaną szynką – chociaż sałata sama w sobie też jest pyszna.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA