Pudding z gruszek comice i sos czekoladowy
Oceń przepis:
Przygotował:
Gary Rhodes
- Seria kulinarna:
- Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
Przygotowanie:
Składniki puddingu:
2 gruszki comice
200 g pszennej mąki + do oprószenia formy
150 g masła o temperaturze pokojowej + do wysmarowania formy
150 g miałkiego cukru
szczypta soli
1 łyżeczka przyprawy do pierników
3 łyżeczki proszku do pieczenia
sok i skórka starta z 2 limonek
2 jaja
Składniki sosu:
100 g gorzkiej czekolady
150 ml śmietany 18%
25 g masła
Składniki gruszek na wierzch:
1-2 gruszki comice
duży kawałek masła
2 łyżki stołowe wody
1 czubata łyżeczka miałkiego cukru
Przygotowanie puddingu:
Obierz 2 gruszki, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Wrzuć je do soku z limonek, żeby nie straciły koloru. Odsącz i odstaw. Do miski przesiej mąkę. Dorzuć masło, cukier, szczyptę soli, przyprawę do pierników i proszek do pieczenia. Dodaj także drobno startą skórkę z limonek. Wbij dwa jaja. Mikserem ręcznym ubij razem wszystkie składniki. Dołóż pokrojone gruszki i wymieszaj. Ciasto powinno niemal spadać z łyżki. Formę o pojemności litra nasmaruj masłem i oprósz mąką. Przełóż do środka całe ciasto. Przykryj je folią aluminiową posmarowaną masłem. Wstaw do naczynia do gotowania na parze. Pudding tej wielkości powinien gotować się na parze przez 2 godziny-2 godziny i kwadrans. Można zrobić pojedyncze porcje, po 150 mililitrów, które należy gotować od 50-ciu minut do godziny.
Gotowy pudding przykryty folią aluminiową, po wyjęciu z naczynia, powinien odczekać przed podaniem od 5-ciu do 10-ciu minut.
Przygotowanie sosu:
Połam gorzką czekoladę. Wrzuć do miski. Dolej śmietanę, dorzuć masło. Ustaw miskę nad garnkiem z wrzątkiem. Woda powinna gotować się na małym ogniu i nie może dotykać dna miski. Od czasu do czasu mieszaj, aż się roztopią i postanie gęsty sos.
Przygotowanie dekoracji:
Gruszki obierz ze skóry, usuń gniazdo nasienne. Pokrój, jak do puddingu, tylko w większe kawałki. Wrzuć do soku z limonek. Po chwili odcedź. Gruszki usmaż na dużym kawałku masła. Dolej wodę, dosyp cukier. Gdy cząstki zmiękną, powinien powstać lekki, gruszkowo-maślany syrop. Wyjmij pudding z formy. Na wierzch i dookoła połóż owoce, polej gorącym sosem czekoladowym.
Opracowano na podstawie programu „Gary Rhodes w kuchni przez cały rok, odc. 12”
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W