Pieczony kurczak z ziołami
Oceń przepis:
Przygotował:
Lucinda Scala Quinn
- Seria kulinarna:
- Łatwe przepisy na wielki apetyt
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- 4 łyżki świeżych listków rozmarynu lub 2 łyżki suszonych
- 6 do 8 świeżych listków szałwii
- zależnie od wielkości
- lub 3-4 suszone
- 2 łyżki świeżego majeranku lub 1 łyżka suszonego
- 1 łyżka świeżych listków tymianku lub 1½ łyżeczki suszonych
- 1 łyżka siekanego szczypiorku
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka kminku
- sok z 2 cytryn (8 łyżek); skórki zachować
- 2 łyżki oliwy
- 1½ łyżeczki grubej soli
- ½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 2 kurczaki (po 1,5 kg) w całości
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozmaryn, szałwię, majeranek, tymianek, szczypiorek i listki laurowe posiekać na desce tak, żeby uzyskać jednorodną masę. W misce wymieszać z kminkiem, 2 łyżkami soku z cytryny, oliwą, ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu. Odstawić na bok. Starannie sprawić kurczaki. Wysuszyć z zewnątrz i od środka papierowym ręcznikiem. Polać 3 łyżkami soku z cytryny z zewnątrz i od środka. Rozłożyć i natrzeć pastą ziołową z zewnątrz i od środka. Skórki z cytryny włożyć do jamy brzusznej. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, maksymalnie do 12 godzin. Piekarnik rozgrzać do 230°C. Oba kurczaki posypać resztą soli i ¼ łyżeczki pieprzu. Ułożyć piersią do dołu w brytfance na posmarowanej olejem kratce. Piec 30 minut. Obrócić piersią do góry i piec jeszcze 30 minut w temperaturze obniżonej do 190°C, aż skórka będzie chrupiąca i przybierze złocistą barwę. Temperatura mięsa powinna wynosić 74°C. Przed pokrojeniem i podaniem odstawić na 15-20 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W