Pieczony kurczak z ziołami

Pieczony kurczak z ziołami
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozmaryn, szałwię, majeranek, tymianek, szczypiorek i listki laurowe posiekać na desce tak, żeby uzyskać jednorodną masę. W misce wymieszać z kminkiem, 2 łyżkami soku z cytryny, oliwą, ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu. Odstawić na bok. Starannie sprawić kurczaki. Wysuszyć z zewnątrz i od środka papierowym ręcznikiem. Polać 3 łyżkami soku z cytryny z zewnątrz i od środka. Rozłożyć i natrzeć pastą ziołową z zewnątrz i od środka. Skórki z cytryny włożyć do jamy brzusznej. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, maksymalnie do 12 godzin. Piekarnik rozgrzać do 230°C. Oba kurczaki posypać resztą soli i ¼ łyżeczki pieprzu. Ułożyć piersią do dołu w brytfance na posmarowanej olejem kratce. Piec 30 minut. Obrócić piersią do góry i piec jeszcze 30 minut w temperaturze obniżonej do 190°C, aż skórka będzie chrupiąca i przybierze złocistą barwę. Temperatura mięsa powinna wynosić 74°C. Przed pokrojeniem i podaniem odstawić na 15-20 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA