Pieczone knedle z jabłkami i sosem kardamonowym

Pieczone knedle z jabłkami i sosem kardamonowym
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 3 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 2/3 szklanki mielonych orzechów laskowych albo migdałów
  • ½ szklanki cukru
  • 3 łyżki masła
  • pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżka likieru orzechowego albo brandy
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 4 jabłka macintosh
  • obrane i pozbawione gniazd nasiennych
  • 1 arkusz ciasta francuskiego rozmrożonego
  • ale zimnego
  • 1 jajko rozkłócone z 2 łyżkami wody
  • do posmarowania
  • cukier kryształ do posypania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200°C i lekko natłuść masłem żaroodporne naczynie do pieczenia.
Wymieszaj pulsacyjnie w malakserze mielone orzechy laskowe/migdały z cukrem. Dodaj masło, a następnie likier oraz ekstrakt waniliowy i zmiksuj na gładką pastę. Nafaszeruj nią jabłka. Pokrój ciasto francuskie na 4 długie pasy o szerokości około 2-3 cm. Poczynając od podstawy każdego z jabłek owijaj je wstążkami ciasta spiralnie, tak aby kolejny krąg nakładał się nieco na poprzedni. Posmaruj ciasto rozkłóconym jajkiem, oprósz cukrem i ułóż w przygotowanym naczyniu. Piecz 10 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 190oC i piecz jeszcze około 15 minut, aż ciasto mocno się zrumieni. Knedle podawaj na ciepło z sosem kardamonowym (przepis poniżej).

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA