Pasticettu du risu wg Valerie czyli placuszki ryżowe

Pasticettu du risu wg Valerie czyli placuszki ryżowe
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 3.20

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 67)
Trudność:
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
10

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

1. Najpierw usmaż pasticettu lub placuszki ryżowe: gotuj ryż przez 30 minut w dużej ilości osolonej wody. Zgaś ogień, przykryj i odstaw na 3 godziny.
2. odcedź ryż i lekko wyciśnij go, żeby uzyskać gęstą masę. Włóż do miski, przykryj i odstaw w chłodne miejsce do następnego dnia.
3. Przygotuj sos (tego samego dnia lub następnego). Wlej olej na patelnię i podsmaż pieczarki z liściem laurowym. Dodaj mięso i mieszaj energicznie, żeby rozpadło się na cząstki.
4. W tym czasie umyj i osusz pietruszkę. Posiekaj ją bardzo drobno. Gdy mięso się podsmaży na złoty kolor, dodaj pietruszkę, podlej białym winem, posól, popieprz, dodaj sos pomidorowy, koncentrat pomidorowy, oliwki, dużą szklankę wody i duś przez godzinę na małym ogniu.
5. Następnego dnia do ryżu dodaj jaja i ser.
6. Wymieszaj porządnie dłońmi, by uzyskać jednolitą masę. Masa musi być ciastowata.
7. Ulep ręka kulki, mocno je zbijając. Potem zrób z nich grube placki. Obtocz w mące i odstaw.
8. Na dużej patelni rozgrzej olej. Ułóż placki na patelni. Smaż 15 do 20 minut, regularnie przewracając.
9. Odsącz placki i podaj z gorącym sosem.

Rada Julie: Przed smażeniem, wstaw placuszki do lodówki, żeby się nie rozpadały podczas smażenia.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA