Pasticettu du risu wg Valerie czyli placuszki ryżowe
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 67)
- Trudność:
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 10
Składniki:
-
500 gr ryżu (okrągłego)
- 350 gr ementalera
- 4 jaja
- 500 ml oleju na fryturę
- Mąka
-
Sos:
- 400 gr mielonej wołowiny
- 200 gr mielonej cielęciny
- 1 cebula
- 6 ząbki czosnku
- 100 ml oliwy
- 1 pęczek pietruszki
- 140 gr koncentratu pomidorowego
- 1 miseczka sosu pomidorowego (domowego)
- 1 garść zielonych oliwek
- 1/2 butelki białego wina, wytrawnego
- 2 listki laurowego
- 200 gr grzybów (leśnych lub pieczarek)
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
1. Najpierw usmaż pasticettu lub placuszki ryżowe: gotuj ryż przez 30 minut w dużej ilości osolonej wody. Zgaś ogień, przykryj i odstaw na 3 godziny.
2. odcedź ryż i lekko wyciśnij go, żeby uzyskać gęstą masę. Włóż do miski, przykryj i odstaw w chłodne miejsce do następnego dnia.
3. Przygotuj sos (tego samego dnia lub następnego). Wlej olej na patelnię i podsmaż pieczarki z liściem laurowym. Dodaj mięso i mieszaj energicznie, żeby rozpadło się na cząstki.
4. W tym czasie umyj i osusz pietruszkę. Posiekaj ją bardzo drobno. Gdy mięso się podsmaży na złoty kolor, dodaj pietruszkę, podlej białym winem, posól, popieprz, dodaj sos pomidorowy, koncentrat pomidorowy, oliwki, dużą szklankę wody i duś przez godzinę na małym ogniu.
5. Następnego dnia do ryżu dodaj jaja i ser.
6. Wymieszaj porządnie dłońmi, by uzyskać jednolitą masę. Masa musi być ciastowata.
7. Ulep ręka kulki, mocno je zbijając. Potem zrób z nich grube placki. Obtocz w mące i odstaw.
8. Na dużej patelni rozgrzej olej. Ułóż placki na patelni. Smaż 15 do 20 minut, regularnie przewracając.
9. Odsącz placki i podaj z gorącym sosem.
Rada Julie: Przed smażeniem, wstaw placuszki do lodówki, żeby się nie rozpadały podczas smażenia.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź