Para 5 - górka cielęca z borowikami podawana w towarzystwie czerwonej kapusty - dobieraniec
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Warsztaty smaku kuchni+: kuchnia polska z Adamem Chrząstowskim
- Trudność:
- łatwe
Składniki:
- górka cielęca z kością
- oliwa
- masło
- garść borowików mrożonych
- 2 ząbki zzosnku
- natka pietruszki
- rozmaryn
- ćwiartka kapusty czerwonej
- 1 cebula szalotka
- garść suszonych śliwek
- czerwone wino
- sól pieprz
- 1 łyżka cukru
- pieprz ziołowy
- sok z 1 cytryny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Marynujemy górkę cielęcą w marynacie - oliwa + sól + pieprz ziołowy + rozmaryn. Obsmażamy mięso na rozgrzanej patelni po 2 - 3 min z każdej strony, następnie wkładamy do pieca rozgrzanego do temperatury 180 stopni C na ok. 35 min. Borowiki kroimy w plasterki wrzucamy na roztopione masło, dodajemy drobno posiekany czosnek, sól, pieprz i natkę pietruszki, dusimy na wolnym ogniu ok. 7 min.
Kapustę szatkujemy, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i pokrojone w paski suszone śliwki. Wszystko zalewamy czerwonym winem i dusimy na wolnym ogniu ok. 30 min. Doprawiamy sokiem z cytryny i cukrem.
Kapustę szatkujemy, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i pokrojone w paski suszone śliwki. Wszystko zalewamy czerwonym winem i dusimy na wolnym ogniu ok. 30 min. Doprawiamy sokiem z cytryny i cukrem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W