Morele zapiekane pod kokosową pierzynką

Morele zapiekane pod kokosową pierzynką
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Annabel Langbein

Seria kulinarna:
Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
6

Przygotowanie:

Składniki:
6 dużych lub 10 małych moreli
1 szklanka śmietanki
1 szklanka cukru
3 szklanki wiórków kokosowych
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 160 °C. Naczynie do zapiekania wyłożyć papierem do pieczenia. Morele przekroić na pół, usunąć pestki, ułożyć ściśle w jednej warstwie w naczyniu do zapiekania. Śmietankę zagotować z cukrem na średnim ogniu mieszając, żeby rozpuścić cukier. Zdjąć z ognia, dodać wiórki i wanilię. Rozłożyć na morelach. Piec do zrumienienia około 40 minut. Jeśli pierzynka zbyt szybko się zrumieni, przykryć folią aluminiową, aby dopiec morele do miękkości. Można podawać z cytrynowym syllabubem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA