Makaron jednogarnkowy z pomidorami

Makaron jednogarnkowy z pomidorami
Oceń przepis:
47 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 350 g makaronu linguine
  • 350 g pomidorków winogronowych, pokrojonych na połówki lub ćwiartki
  • 1 cebula pokrojona na cienkie plasterki
  • 4 ząbki czosnku, pokrojone na cienkie plasterki
  • ½ łyżeczki płatków czerwonej papryki
  • 2 gałązki bazylii i listki do dekoracji
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (dodatkowo do podania)
  • sól gruboziarnista i świeżo zmielony pieprz
  • 4½ szklanki wody
  • świeżo starty parmezan (do podania)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W głębokiej patelni wymieszaj makaron, pomidorki, cebulę, czosnek, płatki czerwonej papryki, bazylię, oliwę, 2 łyżeczki soli, ¼ łyżeczki pieprzu i wodę. Doprowadź do wrzenia na dużym ogniu, następnie gotuj przez 9 minut, aż makaron będzie al dente i od czasu do czasu przemieszaj go szczypcami.

Przypraw dla smaku solą i pieprzem, podziel na 4 porcje i ozdób bazylią. Podawaj z oliwą i parmezanem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA