Majonez na żółtkach
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 3 (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sosy, kremy, pasty
Składniki:
- 2 żółtka
- ok. 200-250 ml oleju rzepakowego
- 1 płaska łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 0,5 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 2 łyżki soku z cytryny lub octu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Żółtka, musztardę, sól i pieprz ubijamy mikserem. Dolewamy cienką strużką olej, ciągle miksując. Jak otrzymamy pożądaną gęstość majonezu, przestajemy dolewać olej. Na koniec doprawiamy całość sokiem z cytryny lub octem i ubijamy dalej, aż będzie gęsty i zwarty. Trzymamy w lodówce, w zakręconym słoiczku, będzie nadawał się do jedzenia przez ok. tydzień.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W