Lucjan czerwony z pomidorami i śmietaną
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.23)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 2 szklanki pokrojonej na plasterki czerwonej cebuli
- 2 łyżeczki oliwy dobrej jakości
- ⅓ szklanki wody
- 1 ½ szklanki pokrojonych w kostkę pomidorów
- obranych i bez pestek
- 4 filety lucjana (po 180 g)
- ¾ szklanki wytrawnego białego wina
- 1 łyżeczka soli
- ½ szklanki tłustej śmietany
- ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce wody
- 1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na patelnie wlać wodę i oliwę. Wrzucić cebulę. Smażyć na ostrym ogniu przez 3 minut, aż płyn odparuje, a cebula lekko się zrumieni. Dodać pokrojone w kostkę pomidory. Podsmażać przez 1 minutę. Odstawić na bok i wstawić w ciepłe miejsce. Na osobnej dużej patelni ułożyć pojedynczą warstwę z filetów ryby. Wlać wino i dodać ½ łyżeczki soli. Przykryć, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień i dusić przez 2 minuty, aż ryba będzie miękka, lecz nie za sucha. (Czas duszenia zależy od grubości filetów.) Przełożyć ryby na talerz i odstawić w ciepłe miejsce. Do sosu z duszenia dodać śmietanę. Gotować na ostrym ogniu przez kilka minut. Po odparowaniu powinno się uzyskać 1 szklankę. Dodać pozostałe ½ łyżeczki soli, pieprz i rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną.
Przed podaniem rozłożyć na talerze ciepłą mieszaninę pomidorów i cebuli. Na wierzchu umieścić filet lucjana. Zalać sosem śmietanowym, posypać szczypiorkiem i natychmiast podawać.
Przed podaniem rozłożyć na talerze ciepłą mieszaninę pomidorów i cebuli. Na wierzchu umieścić filet lucjana. Zalać sosem śmietanowym, posypać szczypiorkiem i natychmiast podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W