Lody z owocami na gorąco
Oceń przepis:
Przygotował:
Nigel Slater
- Seria kulinarna:
- Proste dania Nigela Slatera (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 250 g śliwek bez pestek albo innych sezonowych miękkich owoców (jeżyn
- malin
- borówek amerykańskich)
- 1-2 łyżki cukru trzcinowego
- ½ szklanki wody
- kilka całych goździków
- kawałek kory cynamonowej
- świeży liść laurowy
- 500 ml dobrych lodów waniliowych
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Włóż owoce do dużego płaskiego rondla, ustaw na średnim ogniu i posyp cukrem. Zalej wodą, dodaj przyprawy, doprowadź do wrzenia, przykryj i zmniejsz ogień. Gotuj 6-7 minut, aż śliwki nieco się rozpadną, a cukier zmiesza się z sokami. Podawaj w miseczkach porcje bardzo zimnych lodów z owocami, polane sokiem z rondla.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W