Kukurydziany chlebek z cheddarem
Oceń przepis:
Przygotował:
Lucinda Scala Quinn
- Seria kulinarna:
- Łatwe przepisy na wielki apetyt
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Ilość osób:
- 6
Przygotowanie:
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 łyżka cukru
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka gruboziarnistej soli
szczypta pieprzu kajeńskiego
1½ szklanki mleka
2 duże jajka, rozkłócone
1½ łyżki stopionego masła
1 szklanka startego cheddara
2 łyżki posiekanych marynowanych papryczek jalapeño
½ szklanki ziaren kukurydzy (mrożonych albo z puszki)
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 220° C. W dużej misce wymieszać obydwie mąki, cukier, proszek do pieczenia, sól i pieprz kajeński. Wlać mleko, jajka i masło, dokładnie wymieszać. Dodać cheddar, jalapeño, kukurydzę, i wymieszać. Wlać ciasto do żeliwnej patelni o średnicy 25 cm lub do natłuszczonej kwadratowej formy do pieczenia o boku 20 cm i wygładzić powierzchnię. Piec 35 - 45 minut, aż wierzch się zrumieni, a wyjęty z chlebka patyczek będzie suchy. Pokroić chlebek na trójkąciki i podawać gorący.
Opracowano na podstawie programu „Łatwe przepisy na wielki apetyt”.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W